Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci pociťujú stres, Dukátová prekonala bolesti

Olympijskú miestenku do Ria zatiaľ nemajú. Nie sú však od nej ďaleko. Na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Lee Valley sa jej Ladislav a Peter Škantárovci v C2 ani Jana Dukátová v K1 zatiaľ nedočkali.

21.09.2015 18:30
Dukátová Foto: ,
Slovenská kajakárka Jana Dukátová.
debata

Škantárovci pociťujú neodbúrateľný stres

Bratranci Škantárovci bojujú o premiérovú účasť pod piatimi kruhmi. Nominačné preteky odštartovali v Seu d'Urgell na 18. mieste, ktoré si neskôr vylepšili v Pau 5. priečkou. Na svetovom šampionáte obsadili nepresvedčivú 16. pozíciu.

„Na tréningoch i v kvalifikácii sa nám jazdilo výborne. V semifinále sa Peťovi vyšmyklo pádlo z ruky. Snažili sme sa to dohnať, ale pri poslednej protiprúdnej bráne sme sa skoro prevrátili. Uzavreli sme smolnú sezónu a verím, že na budúci rok sa nám začne dariť,“ prezradil Ladislav Škantár.

Vo vlaňajšej sezóne získali titul európskych šampiónov, bronz z MS a ovládli aj celkové hodnotenie Svetového pohára. V tomto ročníku sa nedostali ani raz na stupne víťazov.

„V úvode sezóny sme vynechali jedno kolo, lebo Peťovi sa narodil druhý syn. Viac sme sa sústredili na olympijskú kvalifikáciu. Čím viac človek chce, tým menej sa mu darí. Formu sme mali, ale vždy sa vyskytla nejaká chyba. Život ide ďalej a stále máme veľkú šancu na olympiádu,“ vraví 32-ročný háčik.

Pre Škantárovcov môže byť posledná, keďže v Tokiu 2020 deblkanoisti nemusia štartovať. „Cítime tlak. Kto to nezažil, nepochopí. Je to stres, ktorý sa nedá odbúrať ani naučiť. Svoje sme si prežili aj v kvalifikácii o Londýn 2012. Verím, že tentoraz to zvládneme lepšie,“ dodal.

O všetkom sa rozhodne na budúcoročných ME v Liptovskom Mikuláši. Ich jediní konkurenti v boji o Rio – trojnásobní olympijskí víťazi bratia Hochschornerovci sa v aktuálnej sezóne trápili (15. miesto Seu d'Urgell, 30. Pau a 12. Londýn). Ak zvíťazia na domácom kanáli, zabezpečia si účasť na piatej olympiáde. Škantárovcom v tomto prípade nepostačí ani druhé miesto.

Dukátová prekonala zmeny a splnila cieľ

O niečo jednoduchšiu pozíciu má kajakárka Jana Dukátová, ktorá na svetovom šampionáte obsadila 6. priečku a jediný dotyk ju obral o cenný kov a olympijskú definitívu. „Keď sa s odstupom dvoch dní pozriem na svoj výsledok, oplatili sa všetky sústredenia, ktoré sme v Londýne absolvovali. Bola som pripravená na akúkoľvek trať. Napokon, bola dosť náročná,“ uviedla Dukátová po prílete z britskej metropoly.

Keďže z kvalifikácie postúpila ako jediná slovenská kajakárka, vybojovať olympijskú miestenku pre krajinu bolo výlučne v jej rukách. „Ťarcha bola obrovská. Navyše slabšie krajiny nerobili veľké chyby, čiže som sa jej nemohla dopustiť ani ja. Hlavný cieľ som splnila. Blízko bola aj medaila, ale po toľkých neistotách, ktoré som pred sebou tlačila na začiatku sezóny, som so sebou spokojná,“ doplnila.

Pred štartom nového ročníka limitovali 32-ročnú Bratislavčanku veľké bolesti chrbtice a ak chcela pokračovať v kariére, musela pri jednotlivých záberoch zmeniť systém zapojenia svalov. S tým súvisela aj výmena lode a pádla, ktoré boli vhodnejšie pre jej svalovú koordináciu. „Som rada, že som to zvládla. Mám veľa motivácie, aby som sa aj na ďalšiu sezónu pripravovala s plným elánom,“ konštatovala Dukátová.

Hoci v doterajších nominačných pretekoch skončila dvakrát šiesta a raz siedma, v Liptovskom Mikuláši ju môže stále predbehnúť Elena Kaliská. V prípade, že skúsená 43-ročná kajakárka na Liptove zvíťazí, Dukátová potrebuje skončiť prinajhoršom tretia. Najvyrovnanejšie súboje sa očakávajú v mužskom kajaku, kde olympijskú miestenku získa jeden z trojice Málek, Grigar alebo Halčin.

Poradie v nominácii na OH 2016
C1 muži: 1. Beňuš 15 – istá účasť, 2. Martikán 9, 3. Slafkovský 7, K1 muži: 1. Málek 4, 2. Grigar a Halčin po 3, K1 ženy: 1. Dukátová 9, 2. Kaliská 3, C2: 1. Škantárovci 5, 2. Hochschorne­rovci 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jana Dukátová #Ladislav a Peter Škantárovci