Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Míting Atletický most 2015 v Dubnici sa neuskutoční

Na nedeľu plánovaný 13. ročník medzinárodného atletického mítingu Atletický most - Memoriál Zdeňka Hrbáčka sa neuskutoční. Organizátori na internetovej stránke Slovenského atletického zväzu (SAZ) oznámili, že na podujatie sa prihlásil minimálny počet pretekárov.

11.09.2015 17:00
debata

Preteky mali mať v tomto roku vzhľadom na nedostatok financií len národný charakter. Vypísaných bolo dovedna 10 disciplín pre dospelých, päť mužských (100 m, 400 m, výška, žrď, oštep), päť ženských (100 m, 800 m, 400 m prek., diaľka, žrď) a súťaže žiakov a žiačok na 60 m.

„Hlásili sa nám aj zahraniční pretekári z Ukrajiny, Česka, Írska, Veľkej Británie a dokonca aj z Jamajky, ale im sme účasť nemohli potvrdiť, keďže sme nemali potrebné finančné krytie,“ uviedol generálny sekretár AK Spartak Dubnica a dlhoročný člen organizačného výboru AM Rastislav Hrbáček. „Domáci pretekári nejavili záujem. Minimálny počet 80, ktorý sme si stanovili, aby sa preteky konali, sa nenaplnil ani spolovice.“

Dubničanom sa tentoraz nepodarilo zohnať potrebné finančné prostriedky, ale veria, že na budúci rok sa míting uskutoční. „Snažíme sa aj nájsť generálneho partnera. Máme už za sebou predbežné rokovania, ale či to dotiahneme do úspešného konca, je vo hviezdach,“ dodal Hrbáček.

Predseda Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok si uvedomuje náročnosť usporiadania mítingov ako je Atletický most, no podľa neho zväz nemá v súčasnosti možnosti podobné podujatie zorganizovať.

„Môžeme pomôcť poskytnutím čiastočnej finančnej podpory, prípadne rokovať so zástupcami ministerstva či samosprávy,“ skonštatoval. „Za každým športovým podujatím sú však ľudia, ktorí s ním žijú v dobrom i zlom. Práve zanietení organizátori sú ich dušou aj motorom. Keď tí skončia bez nasledovníkov, podujatia, žiaľ, zanikajú. Atletický most sa v posledných rokoch trápil a jeho prípadný definitívny zánik by bol pre slovenskú atletiku stratou. Podobné podujatia totiž pomáhajú popularizácii atletiky, zvyšujú jej kredit a ponúkajú slovenskej špičke možnosti medzinárodnej konfrontácie na domácej scéne.“

Podľa Korčoka má slovenská atletika dostatok šikovných organizátorov, no chýba podľa neho dostatočná podpora zo strany štátu a tiež nájsť strategického v podobe nejakej firmy je čoraz náročnejšie. „Dohodnúť partnerstvo a podporu v prospech slovenského športu je neraz mimo možností organizátorov tradičných podujatí aj národných zväzov,“ podotkol predseda SAZ.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Atletický most #Dubnica