Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na najstaršom maratóne zabojujú Slováci o Rio

Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach napíše svoj deväťdesiaty druhý diel. Podľa organizátorov sa na ňom zúčastní rekordný počet atlétov, ktorí pobežia "so skutočnou vášňou".

10.09.2015 18:10
maratón, Košice Foto: ,
Účastníci jubilejného 90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach na štarte.
debata

„Heslo tohtoročnej kampane vyjadruje vzťah nielen k maratónu v Košiciach, ktorý sa organizuje od roku 1924, ale tiež spojenie tisícov verných účastníkov, ktorí sa sem vracajú,“ uviedol riaditeľ podujatia Branislav Koniar.

Vyskúšaj raz, zamiluj si navždy! Motto z tohtoročného plagátu dokonale vystihuje aktuálny stav, v ktorom sa na všetky disciplíny doteraz zaregistrovalo 10 389 športovcov. Organizátormi stanovený počet účastníkov 10 800 bude s veľkou pravdepodobnosťou naplnený. „Možno prekročíme aj jedenásťtisícovú hranicu,“ dodal.

Medzinárodný maratón mieru dostal z dielne European Athletics najvyššie 5-hviezdičkové hodnotenie z organizačnej, technickej a bezpečnostnej úrovne. „Bežci na celom svete si štarty starostlivo vyberajú. Okrem dobrého dopravného spojenia sa zameriavajú aj na ubytovacie služby, atraktívnosť destinácie či bezpečnosť. Košice im prinášajú všetky potrebné záruky,“ tvrdí šéf MMM.

Na košickom podujatí bude paleta trinástich disciplín. Okrem maratónu si účastníci môžu vyskúšať polmaratón, beh párov, univerzitný beh, inline na korčuliach a hendikepovaní športovci môžu súťažiť na handbiku či vozíkoch. Spestrením jedinečnej akcie, ktorá je na programe v nedeľu 4. októbra, budú viaceré štafety a organizátori si prichystali aj Detskú atletiku hrou.

Na maratón (42,195 km) je zatiaľ prihlásených 1452 mužov a 190 žien. Traťový rekord drží Keňan Lawrence Kimaiyo, ktorý v roku 2012 dosiahol čas 2:07:01 h. „Prekonať tento výkon nebude jednoduché. Počítame však zhruba s dvadsiatkou bežcov z Afriky, ktorých osobné rekordy sa pohybujú od 2:06 do 2:12,“ doplnil.

Košický maratón podporí aj účasť slovenských vytrvalcov na budúcoročnej olympiáde v Riu. Držiteľke kvalifikačného limitu Kataríne Berešovej, ktorá pobeží polmaratón prispeje MMM na jej prípravu. O náročný kvalifikačný limit na olympiádu 2:17:00 zabojuje aj trio Jozef Urban, Juraj Vitka a Tibor Sahajda. „Naši najlepší pretekári stavia všetko na jednu kartu a od začiatku pobežia rýchlo. Keď sa im podarí k limitu aspoň priblížiť, budú mať nádej, že na jar ho môžu pokoriť,“ myslí si Koniar.

Najstarší maratón v Európe a druhý najstarší na svete prinesie aj tento rok v televíznom prenose RTVS. Vlani videlo dianie z trate takmer 400 000 divákov a závere pretekov sledovalo 150 až 170-tisíc zvedavcov. RTVS pripravuje od 8.45 vyše 3-hodinový priamy prenos.

„Diváci sa tri hodiny nebudú pozerať len na bežcov, ale pripravili sme zaujímavý program, ktorý bude ťažiť z bohatej histórie podujatia. V archívnych záberoch budú účinkovať najmä hostia v štúdiu,“ prezradil Pavol Gašpar z RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach