Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth: Neprežívam stres, skôr vzrušenie

Adepta na zlato nemala slovenská atletika na vrcholnom podujatí už dlhšiu dobu. S medailovými ambíciami, ale s pokorou odišiel chodec Matej Tóth na atletické majstrovstvá sveta v Pekingu.

22.08.2015 15:00
Matej Tóth, Dudinská päťdesiatka 2015 Foto: ,
Matej Tóth.
debata

„Beriem, že som favorit a mám to v hlave usporiadané. Veľkohubé vyhlásenia, že idem vyhrať, však nemám,“ vraví 32-ročný rodák z Nitry.

Ako ste pripravený na vrchol sezóny?
Absolvoval som trojtýždňovú prípravu v talianskych Alpách. Bývali sme v Trepale a na tréningy schádzali do šesť kilometrov vzdialeného Livigna. Robota som zvládol na sto percent. Spravil som si niekoľko osobných tréningových rekordov. S pokojným svedomím sa môžem sústrediť na Peking.

V Livigne ste trénovali aj pred európskym šampionátom v Zürichu, kde ste získali striebro. Kopírovali ste vlaňajšok?
Keď nazriem do tréningového denníka, hodnoty sú približne rovnaké. V špeciálnych úsekoch na 50 kilometrov som chodil rýchlejšie o dve až tri sekundy. Dostal som sa na úroveň spred Dudiniec, kde som si utvoril osobné maximum (3:34:38 h). S trénerom Spišiakom sme bývali v tej istej izbe, snažili sme sa dostať do rovnakých pocitov i pohody. Kým vlani som odchodil 535 km, teraz 551 km.

Po príchode zo sústredenia ste boli týždeň na Slovensku. Oddýchli ste si?
Za celé obdobie letných prázdnin to boli jediné dni, kde som sa mohol trochu venovať deťom. Ráno som si odtrénoval, odcvičil, zregeneroval a poobede som bol s nimi. Som rád, že pred šampionátom som si urobil krátku psychohygienu.

V Zürichu ste skončili druhý, v Dudinciach utvorili tretí najrýchlejší čas histórie. Očakávania verejnosti sú veľké. Cítite zvýšený tlak?
Očakávania sú vysoké od verejnosti, funkcionárov, klubu i odo mňa samého. Nemôžem mať iný cieľ ako pobiť sa o medailu. Jedným dychom dodávam, že je to stále päťdesiatka, na ktorej si nemôžete byť ničím istý. Podobné myšlienky si môžem pripustiť na 30. kilometri, keď uvidím, že všetko funguje.

V Číne budete súťažiť šiestykrát v kariére, v Pekingu tretí raz. Na čo sa treba najviac pripraviť?
Najväčšia výzva je, že štartujeme o pol druhej ráno nášho času. Človek sa za dva týždne prehodí na nový čas, ale biorytmus to neoklame. Špecifická bude klíma i vlhkosť.

Na šampionáte neštartujú viacerí favoriti – Francúz Diniz či Rusi Ryžov s Noskovom. Ako to vnímate?
Chýbajú traja chodci, ktorí mohli útočiť na cenné kovy. Zo štyroch najlepších päťdesiatkárov vypadli traja. Je to určitá pomoc. Konkurencia však bude naďalej silná. V Pekingu štartuje obhajca prvenstva Ír Hefernany či strieborný z olympiád v Pekingu a Londýne Austrálčan Tallent. Netreba zabúdať ani na Číňanov, Japoncov, Ukrajincov a Poliakov. Desať chodcov môže pomýšľať na medailu.

S akým výsledkom, resp. výkonom budete spokojný?
Teraz ide len o umiestnenie, čas neriešim. Aj keby som urobil slovenský rekord, nemusím byť spokojný. Ak získam medailu, čas bude druhoradý. Túžim po cennom kove a aký bude mať lesk, sa uvidí až v cieli.

Ako zvládate predštartové stavy na vrcholných podujatiach?
Pred pretekmi sa snažím byť čo najdlhšie vo svojom domácom režime a zbytočne sa nerozptyľovať. Aj preto som cestoval na olympiádu do Londýna i európsky šampionát v Zürichu tesne pred súťažou. V Pekingu je to iné. Prvý týždeň sa s trénerom správame, akoby sme boli na sústredení. Vylaďovanie sa začína päť dní pred štartom a posledné dva dni už šetrím energiu a relaxujem.

Ako sa cítite v posledných hodinách pred súťažou?
Skutočné šteklenie začína v podvečer pred štartom. Začnem si pripravovať občerstvenie, dres, tenisky. Každá minúta a hodina má vtedy svoje miesto. Za dlhé roky som si na ten pocit zvykol, nestraší ma. Teším sa skôr, že čoskoro odovzdám, čo mám natrénované. Neprežívam stres, skôr vzrušenie.

Máte rituály, ktorých sa držíte?
Mám zautomatizovaný režim, ktorý nemením. Večer pred spánkom lúštim krížovku, aby som unavil oči a rýchlejšie zaspal. Keď mám všetko pripravené, zavolám domov rodine, aby som si prečistil hlavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike #Matej Tóth