Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žeňúch pôjde cez bolesť. Nech ma aj roztrhne, vraví

Jeho vyrysované telo mu mnohí závidia. Obrovskými svalmi sa nesnaží len zaujať opačné pohlavie, ale aj splniť svoj športový sen.

19.08.2015 08:00
Patrik Ženúch Foto: ,
Do štyroch rokov by som mohol pokoriť 90 metrov, verí Patrik Žeňúch.
debata (1)

Oštepár Patrik Žeňúch túži raz pokoriť deväťdesiatmetrovú hranicu svetovej extratriedy. V súčasnosti najlepší slovenský oštepár sa pripravuje na atletické majstrovstvá sveta v Pekingu (22 – 30. 8.). "Cítim sa fajn, hoci ma v ostatných týždňoch limituje zranený lakeť.

Spôsobil som si to pred mesiacom na mítingu v Belgicku. Súťažne som odvtedy nehádzal. Skúšal som to párkrát na tréningu, ale bolelo to. S trénerom sme sa dohodli, že oštep vezmem do rúk až na šampionáte," prezradil 24-ročný atlét pred odchodom do čínskej metropoly.

Tréningová forma sa v súťaži vytráca

Takúto dlhú pauzu bez oštepu ešte v kariére nemal. Na atletickom vrchole sezóny to bude hop alebo trop. „Chodil som na rôzne ožarovania a vyzerá to byť lepšie. Pri hádzaní guličiek do siete lakeť držal. Oštep som zatiaľ neskúšal. Možno mi tento výpadok pomôže a budem na šampionáte oddýchnutý,“ dodal.

Premiéru na vrcholnom podujatí zažil na vlaňajších majstrovstvách Európy v Zürichu, kde výkonom 74,19 m skončil na 23. mieste. „Bola to moja prvá veľká súťaž a verím, že som sa z nej poučil. Treba hodiť aspoň toľko, čo na rozcvičke. Tam mi vtedy oštep zaletel do vzdialenosti 78 metrov. S týmto pokusom som mohol vo Švajčiarsku bojovať o dvanásťčlenné finále,“ tvrdí ružomberský rodák.

Účasť v Pekingu si zabezpečil na májovom mítingu v Košiciach, kde hodil 82,51 m. Len 49 centimetrov mu chýbalo k splneniu limitu na budúcoročnú olympiádu v Riu. „Bola to obrovská radosť. Na limit do Ria mám ešte dostatok času a určite ho pokorím. Netreba sa toho báť a zaťažovať sa tým. Dôležité je, aby som bol zdravý,“ doplnil.

Svoje osobné maximum 84,83 dosiahol vlani taktiež v Košiciach. „Podobné pokusy som hodil už na tréningu, možno aj lepšie. Trochu ma hnevá, že v aktuálnom ročníku neviem preniesť tréningovú formu do súťaže,“ konštatoval atlét VŠC Dukla Banská Bystrica.

S oštepárskym vzorom techniku nerozoberá

Prvé atletické kroky robil v Dolnom Kubíne u trénera Barnabáša Üvegeša ako guliar. K oštepu sa dostal až na prahu dospelosti. „Na základnej škole som hádzal aj kriketkou. Dokonca som sa stal majstrom Slovenska. Vedel som s ňou prehodiť celé futbalové ihrisko.“

Jeho oštepárska kariéra prebieha od začiatku pod vedením trénera Jozefa Hanušovského. „Beriem ho ako svojho druhého otca. Vychádzame spolu výborne a neviem si predstaviť, žeby ma trénoval niekto iný. Som rád, že bude so mnou aj v Pekingu. Bol tam na olympiáde s kladivárkou Martinou Hrašnovou a upozorňoval ma na nezvyčajné podmienky,“ vraví Žeňúch.

Vzorom pre talentovaného oštepára je svetový rekordér Jan Železný (98,48 m), s ktorým sa zoznámil vlani na sústredení v juhoafrickom Potchefstroome. „Naživo som videl prípravu svetových hviezd Veselého a Pitkämäkiho. Najväčší zážitok bol, keď som debatoval so Železným. Bavili sme sa o bežných veciach. Techniku som s ním nerozoberal, k nej mi môže rozprávať len môj tréner,“ povedal s úsmevom.

Cieľom 24-ročného atléta je prehodiť deväťdesiatmetrovú hranicu. „Ideálny vek pre oštepára je okolo tridsiatky. Niektorí hádžu na vrcholnej úrovni aj dlhšie. Verím, že do štyroch rokov by som mohol pokoriť 90 metrov. Momentálne sa sústredím na šampionát v Pekingu. Budem bojovať a pôjdem aj cez bolesť. Dám do toho všetko, aj keby som sa mal roztrhnúť,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #hod oštepom #Patrik Ženúch