Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sebaistý Beňuš opäť zatienil Martikána

Má nakročené na olympiádu do Ria. Slovenský kanoista Matej Beňuš zvíťazil druhýkrát v kariére v celkovom poradí Svetového pohára.

16.08.2015 12:18
Matej Benuš Foto:
Matej Beňuš.
debata

Svoj očakávaný triumf potvrdil druhým miestom vo francúzskom Pau. Navyše si pripísal ďalších šesť bodov do olympijskej kvalifikácie, čím vedie v internom boji o Rio pred Michalom Martikánom a Alexandrom Slafkovským.

V päťdielnom seriáli SP zvíťazil dvadsaťsedemročný vodný slalomár v Krakove a druhý bol okrem Pau aj pred týždňom v španielskom Seu d'Urgell. Istotu celkového prvenstva mal už pred finálovou jazdou, keďže jeho dvaja najväčší konkurenti Čech Stanislav Ježek a Slovinec Benjamin Savšek nepostúpili medzi desať najlepších. Vo finále ho zdolal o 0,53 s iba víťazný Francúz Pierre-Antoine Tillard, pričom obaja išli bez trestnej sekundy.

„Či som spokojný? Veľmi! O prvú priečku som prišiel medzi bránkami osemnásť a devätnásť. Nakoniec som bol rád, že som to prešiel, lebo som tam mohol stratiť pokojne oveľa viac. Absolútne ma nemrzí, že som neskončil v Pau prvý. Francúz Tillard dokonale využil znalosť domáceho prostredia. O jeho nesmierne rýchlom čase som vedel, ale nejako som sa ním nezaťažoval. Vedel som, že ak chciem uspieť, v prvom rade musím ísť dobrú jazdu, bez ohľadu na súperov,“ uviedol Beňuš pre Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode.

Svoju dlhodobo skvelú výkonnosť Beňuš dokazuje už niekoľko sezón. Už šiestykrát v rade sa zaradil v konečnom hodnotení SP na pódiové umiestnenie (1. miesto – 2010, 2015, 2. miesto – 2011, 2013 a 3. miesto – 2012, 2014). Tentokrát triumfoval pred Savšekom o 53 bodov. Tretí skončil Slafkovský a hneď za ním päťnásobný olympijský medailista Martikán.

Okrem víťazstva v SP zvýšil Beňuš aj náskok na čele internej kvalifikácie slovenských kanoistov o postup na budúcoročnú olympiádu. Momentálne má Beňuš na konte 12 bodov, Martikán 6 a Slafkovský 4. Do Ria sa môže kvalifikovať len jeden z nich.

„Moja obrovská radosť v cieli bola najmä z opätovného umiestenia v prvej trojke a dvanástich bodov do internej nominácie o Rio. Je síce bližšie, ale v podstate rovnako ďaleko ako v Španielsku. Máme za sebou dvoje pretekov, pričom jedny sa škrtajú, čiže akoby len jedny. Šanca, že sa môže rozhodnúť už v Londýne, je teraz o niečo vyššia. Tým som sa však doteraz nezaoberal. Vždy sa sústredím na aktuálne preteky,“ dodal rodák z Bratislavy.

Obrovskú radosť mal aj jeho lodivod Juraj Minčík. „Boli to hádam moje najnervóznejšie preteky v živote. Ešte pätnásť minút po dojazde som mal tep 150. Toto druhé miesto má nesmiernu cenu. V celkové víťazstvo v SP som veril už pred pretekmi. Maťo má skvelú fazónu, na vode mu to kĺže, cíti sa sebaisto. Pochopiteľne, obaja ideme jasným smerom – do Ria,“ prezradil ambiciózny tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Michal Martikán