Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Pekingu cestujú nováčikovia i stálice. Cieľom je medaila

Slovenská výprava sa rozšírila. Na posledných majstrovstvách sveta v Moskve 2013 sa predstavilo jedenásť atlétov.

13.08.2015 20:12
Iveta Putalová Foto: ,
Premiéru na svetovom šampionáte zažije objav tohtoročnej sezóny Iveta Putalová.
debata

Na blížiaci sa svetový šampionát v Pekingu (22. – 30.8.) pocestuje o päť viac. Štrnásti splnili prísny kvalifikačný limit a účasť zvyšných dvoch – Ivety Putalovej a Jany Velďákovej odobrila až Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

„Keď sme vlani na jeseň spoznali limity, obávali sme sa, že do Pekingu nepošleme dostatočný počet športovcov. Napokon máme druhú najväčšiu výpravu v histórii,“ tvrdí šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Najviac slovenských atlétov – osemnásť – súťažilo v Osake 2007. O dva roky v Berlíne ich štartovalo dvanásť. „Teší ma, že v čínskej metropole uvidíme atlétov, ktorých už pred dvoma rokmi v Moskve viacerí pochovávali. Za všetkých spomeniem trojskokanku Danu Velďákovú. Príjemným prekvapením je výkonnosť výškara Matúša Bubeníka, ktorý by mohol byť čiernym koňom výpravy,“ dodal.

Z pozície náhradníka čakal na miestenku do Pekingu aj bývalý kladivársky majster Európy 2010 Libor Charfreitag. Jeho plány napokon naštrbil zranený chrbát. „Libor mi oznámil, že vzhľadom na jeho zdravotné ťažkosti na šampionát nepocestuje. V nominácii mi ešte chýba kladivárka Nikola Lomnická a prekážkar Martin Kučera,“ prezrádza Pupiš.

Premiéru na svetovom šampionáte zažije objav tohtoročnej sezóny Iveta Putalová, oštepár Patrik Žeňúch i výškar Bubeník. Stálicami v slovenskej reprezentácii sú sestry Jana a Dana Velďákové či osemstovkári Lucia Hrivnák-Klocová a Jozef Repčík.

Najväčšie nádeje sa vkladajú do chodca Mateja Tótha a kladivárskeho dua Martina Hrašnová, Marcel Lomnický. „Cieľom je priniesť medailu. Bez nej budeme sklamaní. Ďalej chceme jedno umiestnenie do 8. priečky a jedno do dvanástej,“ uzavrel šéftréner Pupiš.

Slovenská nominácia na MS do Pekingu
Lucia Hrivnák-Klocová a Jozef Repčík (800 m), Katarína Berešová (maratón), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický, Martina Hrašnová (kladivo), Patrik Žeňúch (oštep), Mária Gáliková, Mária Czaková, Anton Kučmín (chôdza 20 km), Matej Tóth, Dušan Majdan, Martin Tišťan (chôdza 50 km), Dana Velďáková (trojskok), Jana Velďáková (diaľka), Iveta Putalová (400 m).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #IAAF #Majstrovstvá sveta v atletike