Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Berlínsky medveď ostáva spať. Zaručí až v Riu

Je to rebelant. Nemecký diskár Robert Harting udivuje skvelými výkonmi a šokuje veľkohubými vyhláseniami. Jeho víťazné gestá obleteli celý svet.

12.08.2015 17:20
OH Londýn, atletika, Robert Harting Foto:
Oslava v herkulovskom štýle. Robert Harting s rozthnutým dresom po zisku zlatej medaily na OH 2012 v Londýne.
debata

Narodeniny oslávil s komisármi

Atletickú verejnosť naposledy pobúril videom, v ktorom tvrdo kritizuje Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF). Dal v ňom najavo, že sa cíti byť podvedený nečinnosťou strešnej organizácie tohto športu vo vzťahu k podozreniam z rozsiahleho užívania zakázaných látok. „Drahá IAAF, viac ti už nemôžeme dôverovať. Musíme konať ihneď,“ uviedol v posolstve na YouTube, ku ktorému sa pridalo viacero nemeckých atlétov.

Svoj jednoznačný postoj k dopingu prezentoval už vlani v súvislosti s vyhlásením ankety o najlepšieho svetového atléta. Odmietol sa na ňom zúčastniť. Nesúhlasil totiž s nomináciou amerického šprintéra Justina Gatlina, ktorý má dopingovú minulosť.

„Nomináciu považujem za skvelú vec, ale nechcem v nej byť s dopingovým hriešnikom. Rád by som bol na tomto zozname, ale to len vtedy, keď športovci, ktorí porušili pravidlá, budú z neho vyškrtnutí,“ konštatoval pre NBC Sports.

Možno aj kvôli vyhranenému prístupu k nepovoleným látkam dostal k svojim tridsiatim narodeninám netradičný darček. Ráno mu doma zazvonili antidopingoví komisári. „Na tridsiatku do smrti nezabudnem. Dostal som narodeninový darček od IAAF – dopingovú kontrolu o 6.20,“ napísal na svoj Facebook.

Dresy netrhá, ale bozkáva

Vyše dvojmetrový a stotridsaťkilový silák s prezývkou Berlínsky medveď sa preslávil aj búrlivými oslavami svojich víťazstiev. Pri zisku striebra na majstrovstvách sveta v Osake prvýkrát roztrhol na sebe reprezentačné tričko a s obnaženou hruďou pózoval fanúšikom a fotoreportérom. O dva roky na domácom šampionáte v Berlíne si prejavy radosti odniesol aj maskot Berlíno, ktorý sa razom ocitol na jeho pleciach.

Jednu z najemotívnejších osláv pripravil na olympiáde v Londýne 2012, keď si ,herkulesovsky' roztrhol dres a začal bežať cez prekážky pripravené na ploche štadióna na ďalšiu disciplínu. Po triumfe pod piatimi kruhmi ukázal veľké srdce, keď ponúkol do dražby roztrhnutý dres či ďalšie časti oblečenia z londýnskej súťaže. Vyzbierané peniaze poputovali na pomoc zdravotne postihnutej plavkyni Daniele Schulteovej, ktorá sa mu na vyhlásení nemeckého športovca roka posťažovala, že nemá finančné prostriedky na tréning.

Svoj víťazný rituál opakoval pravidelne na všetkých vrcholných podujatiach. Zlom nastal až pred vlaňajším európskym šampionátom v Zürichu. Podľa viacerých právnikov svojou oslavou porušuje paragraf o hanobení štátnych symbolov. „Je to úplný nezmysel a pritom tak nejako typicky nemecké. Niekto má úspech a inému sa to nepáči, preto si začne všeličo vymýšľať. Nechápem, ako k niečomu takému mohli prísť,“ vyhlásil Harting pre denník Bild.

Nemecký bohatier v Zürichu nezaváhal a zvíťazil. Fanúšikovia na štadióne Letzigrund boli zvedaví, čo opäť predvedie. Tradičného rituálu sa však nedočkali. Tentoraz si dres iba vyzliekol, pobozkal ho a potom sa s ním chvíľu maznal ako dieťa s obľúbeným plyšákom. „Išlo vskutku o svojskú šampiónovu reakciu na kuriózny návrh žaloby s trhaním dresu,“ napísal Die Welt.

Plešina mu nevoňala

Zaujímavosťou je, že hoci obaja jeho rodičia sa venovali atletike, mladý Robert začal s hádzanou. Až v trinástich presedlal na vrhačské disciplíny, kde napokon zvíťazil disk nad guľou. Rodák z Cottbusu žije v súčasnosti v Berlíne a popri atletike sa venuje propagácii športovej skupiny v ozbrojených silách Nemecka. Predtým vyštudoval na berlínskej univerzite umenia spoločenskú a obchodnú komunikáciu. K jeho záľubám patrí abstraktná maľba.

To, že sa neangažuje len na atletickom ovále, ukázal aj pri zvolení Thomasa Bacha za prezidenta Medzinárodného olympijského výboru. Diskársky šampión je jeho dlhoročným oponentom, keďže nesúhlasil s jeho krokmi vo funkcii šéfa Nemeckého olympijského výboru. "Keď sa povie Thomas Bach, predstavím si človeka, ktorý sa nezaujíma o nič iné, len o to, aby sa stal prezidentom MOV. Nezaujíma sa o ľudí, len o svoje funkcie,“ komentoval s dávkou pohŕdania.

Harting sa naopak zaujíma o všetkých. Nezabúda ani na seba. Už dlhšie nezniesol pohľad na svoju plešinu, preto sa podobne ako vtedajší tréner futbalovej Borussie Dortmund Jürgen Klopp rozhodol navštíviť chirurga krásy, aby mu tento problém vyriešil. Išlo o transplantáciu vlastných vlasov zo zátylku na holé miesta na hlave. Operácia trvala osem hodín a stála 11 000 eur.

Najlepší športovec Nemecka v ostatných troch rokoch sa pred rokom podrobil operácii skríženého väzu v kolene. Zranil sa pri behaní, keď zle došliapol a celá hora svalov putovala k zemi. O jeho výnimočné výkony či netradičné oslavy prídu fanúšikovia na nadchádzajúcich augustových majstrovstvách sveta v Pekingu, kde mal hádzať o štvrtý titul v rade.

„V aktuálnom stave si neviem predstaviť účasť na vrcholnej akcii. Nemienim riskovať zranenie pred budúcoročnou olympiádou v Riu, kde si plánujem víťazný návrat,“ uviedol pre agentúru AP. V čínskej metropole tak bude držať palce svojmu mladšiemu bratovi Christopherovi, ktorý ho v diskárskej súťaži môže nahradiť na stupňoch víťazov.

IAAF ho pozvala na návštevu

Robert Harting dostal ako odpoveď na zverejnené video pozvánku na osobnú návštevu sídla IAAF. „Oceňujeme a obdivujeme vášeň, odhodlanie a silu názoru všetkých čistých športovcov a chápeme pocit frustrácie z nedávno zverejnených obvinení týkajúcich sa IAAF a jeho antidopingového programu. Preto by sme radi pozvali Roberta Hartinga, ktorého vyhranený postoj proti užívaniu zakázaných látok mimoriadne obdivujeme, aby prišiel a pozhováral sa s nami o svojich obavách. Ponúkame Robertovi návštevu nášho pracoviska alebo pohľad do zákulisia niektorej z našich súťaží, aby sa na vlastné oči presvedčil, že máme spoločné ciele,“ uviedla IAAF. (sita)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Robert Harting #IAAF