Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Listopadová: Kazaň mi otvorila oči. V Riu túžim plávať o polnoci

Radosť z univerziádneho bronzu vystriedalo šampionátové vytriezvenie. Najlepšia slovenská plavkyňa Katarína Listopadová (22) absolvovala na majstrovstvách sveta v Kazani päť disciplín. Ani v jednej sa neprebojovala do semifinále.

11.08.2015 17:22
Katarína Listopadová Foto: ,
Katarína Listopadová.
debata (3)

„Je to mierne sklamanie. Počas sezóny som si zlepšovala osobné rekordy a mala som výbornú formu. Pred vrcholom sezóny ma však opustila,“ vraví bratislavská rodáčka.

Ako hodnotíte účinkovanie v Kazani?
Cieľom bolo dostať sa aspoň do jedného semifinále. O to viac ma mrzelo, keď mi k nemu viackrát chýbali centimetre. Na postup z rozplavieb som potrebovala časy na úrovni osobných rekordov, čo sa dalo zvládnuť. Na takomto fóre by som ich mala zaplávať aj ráno. S trénerom musíme zistiť, kde sme urobili chybu.

V čom je iné plávať ráno a poobede?
Ráno je všetko komótnejšie. Poobede je telo viac zobudené a cit vo vode je iný. Väčšina svetových rekordov sa pláva až poobede, aj keď sú svetlé výnimky. Ráno som ešte nikdy neplávala tak rýchlo ako v Kazani. Rozdiel medzi časom ráno a popoludní môže byť často až sekunda.

Prečo sa vám nepodarilo načasovať formu pred vrcholom sezóny?
Je za tým viacero faktorov. Pred mesiacom som štartovala na letnej univerziáde v Kórei, na ktorú som sa tiež sústredila. Bol tam časový posun a veľa špičkových plavcov sa jej nezúčastnilo. Avšak neľutujem, že som tam bola, keďže som si vyplávala bronzovú medailu. Niekedy je zlé vyladenie formy oveľa horšie ako žiadne. V sezóne z plného tréningu by som možno zaplávala lepšie časy ako teraz.

Ktorú z piatich disciplín považujete za najvydarenejšiu?
Najkratšie šprinty sú vždy hop alebo trop. Na päťdesiatke znak som skončila na 18. mieste, čo bolo moje najlepšie umiestnenie. Navyše len o jednu desatinu mi ušlo semifinále.

Ktorý výsledok vás najviac sklamal?
Jednoznačne 100 m motýlik. Je to moja hlavná disciplína, v nej mám splnený limit do Ria. Podľa tréningových ukazovateľov som očakávala lepší výsledok. Trúfala som si minimálne na semifinále.

Bola to vaša prvá disciplína na šampionáte. Odrazilo sa to na psychike?
Určite mi to nepomohlo. Som športovec a mala by som sa vedieť s tým vyrovnať. Rozoberali sme to s trénerom Miroslavom Machovičom. Snažil sa ma upokojiť a motivovať na ďalšie disciplíny. Príliš to asi nepomohlo, lebo sa to nieslo so mnou aj v ďalších dňoch.

Ako ste zvládli päť disciplín po fyzickej stránke?
Plávať viacero disciplín pre mňa nie je žiadny problém. Celoročne sa s trénerom pripravujeme, aby som bola schopná plávať niekoľko disciplín počas krátkeho obdobia. Neberiem to ako veľkú záťaž. Skôr by mi prekážalo, keby som absolvovala menej súťaží.

Čo vám ukázal šampionát rok pred olympijskými hrami v Riu?
Otvoril mi oči. Zistila som, že mám stále značné rezervy a musím popracovať, aby som bola o rok pripravenejšia. S trénermi sa na začiatku ďalšej sezóny k tomu vrátime a určite vymyslíme plán, ktorý mi bude sedieť lepšie.

Aké sú vaše ciele pred najväčším sviatkom planéty?
Rada by som v Riu plávala viac ako jednu disciplínu. Verím, že splním limit na krauliarsku dvojstovku a zabojujem aj na stovke znak. Dve disciplíny pod piatimi kruhmi budú super, tri megasuper.

Čo hovoríte na to, že večerné súťaže sa v Riu budú začínať až o 22.00 miestneho času?
Zo športu sa stáva komerčná záležitosť. Skôr záleží na tom, aby si to ľudia pozreli v televízii. Nezaujíma ich, že športovci nebudú mať ideálne podmienky. Väčšina plavcov s tým nesúhlasí, ale podmienky budú pre každého rovnaké. Keď budem plávať o polnoci finále, nejako to už predýcham (smiech).

Absolútnou hviezdou šampionátu sa stala Američanka Katie Ledecká. Ohromila aj vás?
Je to brutálna plavkyňa. Na jej výkony sme všetci pozerali s otvorenými ústami. Dominovala v krauliarskych disciplínach od 200 m po 1500 m. Je to nevídané. Už dlho sa nenarodila podobná pretekárka.

Obrovskú pozornosť si vyslúžila 10-ročná Bahrajňanka Alzain Tareqová. Stretli ste sa s ňou?
Videla som ju pred rozplavbami na 50 m motýlik. Bolo to malinké dievčatko, ktoré mi siahalo po pás. Všetci sa jej prihovárali, z čoho bola trošku vyplašená.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v plávaní #Katarína Listopadová