Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Netvor z bazénov ničí súperky. Pláva ako chlap

Zabudnite na Michaela Phelpsa. Skutočnou plaveckou superstar je americká tínedžerka Katie Ledecká.

09.08.2015 12:00
Katie Ledecká Foto: ,
Katie Ledecká.
debata (4)

Na svetovom šampionáte v Kazani získala päť zlatých medailí, pokorila tri svetové rekordy, začo zinkasovala 30-tisíc amerických dolárov.

Osemnásťročná Ledecká zvíťazila na 200, 400, 800 a 1500 metrov a v štafete na 4×200 metrov voľný spôsob. Napodobnila svojich slávnych krajanov Michaela Phelpsa a Ryana Lochteho, ktorí dosiaľ ako jediní na jednom šampionáte ovládli štyri individuálne disciplíny.

„Som hrdá na to, čo sa mi podarilo dosiahnuť. Sústredila som sa na každú súťaž a medzi pretekmi som maximálne oddychovala. Každá medaila ma motivovala k ďalšej. Neviem, kde sú moje hranice, ale je zaujímavé to zisťovať,“ uviedla rodáčka z Washingtonu pre Eurosport.

Bola stvorená pre víťazstvá. Prehry z duše nenávidí, už odmalička. V šiestich plávala za tím Palisade Porpoises svoje prvé preteky v živote. Na 25 metrov kraulom dohmatla druhá a so slzami sa hodila do náručia svojej mamy Mary Gen. Oplatilo sa.Katiin otec bol advokát a mama úradníčkou v nemocnici. Postupne sa vzdali svojich profesií, aby podporovali dcéru.

Jej hviezda zažiarila už na olympiáde v Londýne, kde ako 15-ročná získala zlato na 800 metrov so štvorsekundovým náskokom. O rok neskôr na šampionáte v Barcelone zvíťazila na 400, 800 a 1500 metrov a v štafete na 4×200 metrov voľným spôsobom. V metropole Tatárska svoje hranice ešte posunula. „Katie je netvor. Je to hračka prírody, v tom čo robí,“ povedal pre New York Times reprezentačný tréner Frank Bush.

Každé ráno jej o 4:05 zazvoní budík. Otec ju zavezie k bazénu a o piatej sa už ponára do vody. „Snažím sa dokončiť vodičský preukaz, ale jednoducho nemá čas,“ priznala Ledecká. Je ako stroj. V jednom dva a pol hodinovom bloku odpláva osem kilometrov. Takýchto fáz má v týždni osem až deväť. Každoročne zapláva asi 3500 kilometrov. „Ona miluje monotónnosť kilometrov,“ tvrdí jej kouč Bruce Gemmel.

Jej výkony udivujú aj najlepšieho slovenského vytrvalca Richarda Nagya. „Tá ženská je anomália. Je veľká, vysoká, má strašnú silu a skvelú techniku. Ako jediná pláva takým štýlom ako väčšina chlapov. Dýcha na jednu stranu a ide efektívnejšie ako ostatné ženy,“ konštatoval Nagy pre agentúru SITA.

V kráľovskej vytrvalostnej disciplíne na 1500 m posunula svetový rekord 15:25,48 min. Pre porovnanie: slovenské maximum Veroniky Kolníkovej z apríla 2011 má hodnotu 17:18,67.

Američanke s českými koreňmi pomohlo pri pokorení rekordu aj myšlienka na svojich starých rodičov. „V jednej chvíli som si na nich spomenula a práve vtedy som poriadne zabrala. Obaja dedkovia už sú po smrti, ale babičky šampionát sledujú pozorne,“ dodala.

V roku 1947 emigroval jej dedko z Československa, aby skúsil šťastie za morom. Najskôr skončil v kuchyni pri umývaní riadu. Neskôr však získal doktorát ekonómie na Newyorské univerzite a odštartoval úspech mena Ledecký v Amerike.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Katie Ledecká