Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roztomilá školáčka z Bahrajnu prepísala plavecké dejiny

Meria stotridsať centimetrov. Niektoré deti sa v jej veku učia plávať, ona už je najrýchlejšou plavkyňou v Bahrajne. Desaťročná Alzain Tareqová sa stala historicky najmladšou účastníčkou plaveckého šampionátu.

07.08.2015 19:20
debata
Alzain Tareqová. Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Alzain Tareqová Alzain Tareqová.

Husársky kúsok sa jej podaril v piatkovej rozplavbe na 50 m motýlik na majstrovstvách sveta v Kazani. Výkonom 41,13 s obsadila 64. miesto z rovnakého počtu štartujúcich. Hoci nesplnila ani jedno zo svojich predsavzatí – neskončiť posledná a zaplávať čas pod 41 sekúnd – po pretekoch bola hlavnou mediálnou hviezdou.

„Cítim sa veľmi šťastná, aj keď dokážem plávať rýchlejšie. Bolo vzrušujúce súťažiť proti dospelým plavcom na vrcholnom podujatí. Cítila som sa trochu nervózne, lebo pred toľkými divákmi som ešte nesúťažila,“ cituje Tareqovú tlačová agentúra AFP. Výnimočný okamih si na futbalovom štadióne miestneho Rubinu vychutnalo naživo 4000 ľudí.

Pred mikrofónmi sa zdržala 35 minút a na novinárske otázky odpovedala bezchybnou angličtinou. Jej vzorom je švédska svetová rekordérka Sarah Sjöströmová, za ktorou zaostala o takmer 16 sekúnd. Práve spoločná fotografia so svojou obľúbenkyňou je jednou z vecí, ktorá jej bude pripomínať debut na veľkom podujatí.

Dcéra učiteľky a bývalého plavca sa hrávať s kamarátkami na ihrisko veľmi nechodí. Dvakrát denne má tréning, plávať chodí päť dní v týždni. Pláva od štyroch rokov a ako sedemročná absolvovala svoje prvé preteky. „V Bahrajne máme dva bazény – 50 a 25 metrový. Plávam približne s dvadsiatimi dievčatami, chlapcov je o niečo viac. Som z nich najrýchlejšia a preto ma sem vybrali,“ dodala.

Súčasné pravidlá plaveckej federácie FINA neurčujú vekové obmedzenie ani na majstrovstvách sveta či olympiáde. Tareqová by sa tak mohla predstaviť aj na budúcoročných olympijských hrách v Riu. „Rada by som tam plávala, ale nechcem skončiť posledná,“ vyhlásila.

Pobyt v Kazani si zjavne užíva. Fotí sa so slávnymi plavcami a spolužiakom sa chystá porozprávať o všetkých zážitkoch. „Tešili sa už z toho, že ma uvidia v televízii. Ostatní plavci sa ma pýtajú, kto som a ako sa volám. Je to príjemné,“ uviedla piatačka, ktorá rada chodí do školy a trávi čas s kamarátmi.

Mladú plavkyňu zaregistrovali aj svetové plavecké esá. Američanka Missy Franklinová, ktorý získala šesť zlatých medailí na svetovom šampionáte v Barcelone 2013 je z Bahrajňanky unesená.

„Ona je tak malá a roztomilá. Ešte som s ňou nemala príležitosť hovoriť, ale zakaždým keď som ju videla, mala na tvári obrovský úsmev,“ povedala pre BBC Franklinová.

Svoj druhý hviezdny moment zažije plavkyňa od Perzského zálivu v sobotu v krauliarskom šprinte. Jej cieľom je zaplávať pod 34 sekúnd. (svetový rekord je 23,73 s).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzain Tareqová