Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začínajú sa olympijské boje. Kto zastaví Martikána a Hochschornerovcov?

Kto si vyloví olympijskú miestenku? Slovenským reprezentantom vo vodnom slalome začínajú neľútostné súboje o účasť na budúcoročných olympijských hrách v Rio de Janeiro.

07.08.2015 09:00
Peter a Pavol Hochschornerovci Foto:
Peter a Pavol Hochschornerovci.
debata

Prvé nominačné body v rámci internej kvalifikácie môžu Slováci získať počas víkendových pretekov v španielskom Seu d’Urgell. O týždeň neskôr budú olympijské boje pokračovať vo francúzskom Pau (14. – 16. augusta) a v septembri sa budú udeľovať body aj v rámci majstrovstiev sveta v Londýne.

V britskej metropole sa taktiež budú vyjazdievať miestenky pre krajinu. Poslednými pretekmi v rámci kvalifikácie je budúcoročný európsky šampionát v Liptovskom Mikuláši. Do výsledného hodnotenia sa počítajú tri najlepšie výsledky zo štyroch nominačných súťaží.

Najsilnejšia konkurencia bude v kategórii kanoistov. O účasť na rekordnej šiestej olympiáde zabojuje Michal Martikán (2× zlato, 2× striebro, 1× bronz). Prekaziť plány 36-ročnému Liptákovi môže Alexander Slafkovský či Matej Beňuš, ktorí si pod piatimi kruhmi ešte nezasúťažili.

„Každý z nás sa bude chcieť dostať na olympiádu. Chalani o to viac, lebo by bola ich prvá. Je to sen každého športovca, a je jedno či ide o prvú alebo šiestu účasť,“ tvrdí Martikán.

Piatykrát sa pod olympijskými kruhmi môžu predstaviť bratia Peter a Pavol Hochschornerovci (3× zlato, 1× bronz). Ich najväčšími súpermi budú bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. „Je to pre nás obrovská príležitosť, ktorá prichádza raz za štyri roky. Štartujeme všetci z rovnakej čiary a máme rovnaké šance. Ideme bojovať, okrem iných, aj proti štvornásobným olympijským medailistom,“ uviedol pre Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode Peter Škantár.

Na piatu olympijskú miestenku má zálusk aj Elena Kaliská. Dvojnásobná olympijská víťazka mala na začiatku sezóny ťažkosti s chrbticou a je otázne, v akej forme sa v súčasnosti nachádza. Jej najvážnejšou rivalkou bude štvornásobná víťazka seriálu Svetového pohára Jana Dukátová, ktorá na ostatnej olympiáde v Londýne skončila šiesta.

Zaujímavé meranie síl sa očakáva v mužskom kajaku, kde si to o jednu miestenku rozdajú traja mladíci. Najskúsenejší z nich Martin Halčin si v Krakove vypádloval premiérovú striebornú medailu zo Svetového pohára. „Zatiaľ som sa extra nezamýšľal, že pôjde o nominačné preteky. Cieľ je zájsť kvalitné jazdy, s ktorými budem spokojný,“ konštatoval Halčin.

Druhý ašpirant na kajakársku miestenku je bronzový medailista z tohtoročných majstrovstiev Európy Andrej Málek. „Všetci traja sme vyrovnaní a hocikto môže urobiť skvelý výsledok. Trať nebude rozhodujúca, ale forma a určite aj trochu šťastia,“ dodal. Čiernym koňom môže byť úradujúci juniorský majster sveta Jakub Grigar.

Slovenská nominácia v Seu d’Urgell:
C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová, C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik, K1M: Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol a Peter Hochschornerovci