Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: Víťazný Peking čaká ešte veľa práce

Zimné olympijské hry v roku 2022 sa uskutočnia v Pekingu. Najlepší športovci sveta sa v Pekingu stretli v lete pred siedmimi rokmi.

31.07.2015 17:20
Danka Barteková Foto:
Danka Barteková.
debata

Nechýbala medzi nimi ani športová strelkyňa Danka Barteková. Včera v Kuala Lumpure hlasovala o dejisku ZOH 2022. „Rozhodovanie bolo veľmi náročné. Vyberalo sa totiž medzi dvoma kandidátmi na veľmi vysokej úrovni – čo sa týka projektov aj ich prezentácií,“ hovorí členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Čo rozhodlo o víťazstve Pekingu?
Nik si netrúfal vopred odhadnúť, kto z kandidátov uspeje. Asi najviac sa pred voľbou skloňovalo, že Almaty nemá dostatočné kapacity na výrobu umelého snehu a príliš sa spolieha na prírodný. Pritom paralympijské hry sú v marci, čo ich trochu ohrozovalo. To bola jediná slabina kazašskej kandidatúry, no nemyslím si, že to bolo rozhodujúce. Obe krajiny majú dostatok kapitálu, aby pripravili olympiádu na vysokej úrovni. Zároveň mali vládnu podporu na najvyššej úrovni a brali to ako národnú prioritu. Bolo to cítiť. Tesný výsledok odráža, že oba projekty boli kvalitatívne veľmi blízke.

Hlasovali ste za športovcov. Rozhodovali ste sa sama alebo po porade?
V rámci dobrých vzťahov som sa rozprávala s ľuďmi z hodnotiacej komisie. Britský skeletonista Adam Pengily, ktorý je tiež členom komisie športovcov MOV, navštívil obe mestá. Preberali sme spoločne, ktoré by prinieslo lepšie hry pre športovcov. Potom som sa ale musela rozhodnúť sama. Koho som si vybrala, neprezradím.

Pôvodne sa malo hlasovať elektronicky, no napokon ste sa vrátili k tradičnému vhadzovaniu lístkov do urny. Prečo?
Staršie elektronické prístroje mali nahradiť tablety, ktorých testy boli vždy úspešné, no pri ostrom hlasovaní zlyhali. Priveľa členov ich muselo počas hlasovania vymeniť, a keďže výsledok bol tesný, tak sa skrutínium rozhodlo radšej pre tradičnú voľbu.

Aký vplyv na hlasovanie mal fakt, že sa v Pekingu pred siedmimi rokmi konali olympijské hry?
Z hľadiska geografie ma mrzí, že Almaty nedostalo šancu, aby zimná olympiáda zavítala do centrálnej Ázie. Naopak, Peking sa stal prvým mestom v histórii, kde sa uskutočnia po letných aj zimné hry. Nedokážem však odhadnúť, či to pri hlasovaní zavážilo. Skôr si myslím, že sa ľudia rozhodujú na základe projektu.

Čo ešte musí Peking urobiť, aby bol pripravený na zimný sviatok?
Organizátorov čaká stále veľa práce, hoci budú stavať len dve športoviská zo štyroch, ktoré im chýbajú. Ďalšie dve postavia pre Ázijské zimné hry v roku 2019. V krajine sa tešia, že projekt zvýši športovú infraštruktúru a podporí zimný šport. Okrem toho postavia trať pre rýchlovlaky, ktoré spoja Peking so zimným rezortom Čang-ťia-kchou. Na všetko majú ešte sedem rokov a nepochybujem, že to zvládnu.

Čína i Kazachstan majú problémy s dodržiavaním ľudských práv. Bral to MOV do úvahy?
Nemôžem hovoriť v mene MOV, ale keď už Peking dostal olympiádu 2008, tak sa asi nedá vracať k tomu, či môžu krajiny, o ktorých sa hovorí, že potláčajú ľudské práva, kandidovať. Asi sa to opäť pred olympijskými hrami riešiť bude, ale pri voľbe to pravdepodobne nezavážilo. MOV bude apelovať na Čínu, aby dodržiavala Olympijskú chartu. Pred hlasovaním sa oba organizačné výbory zaviazali rešpektovať ju.

Ako vníma MOV fakt, že sa o olympiádu uchádzali v závere len dve mestá?
Ide o útlm, ktorý spôsobila príliš veľká honosnosť olympiády v Soči. Obyvatelia Oslo, Štokholmu, Krakova, miest, ktoré sa pôvodne chceli uchádzať o ZOH, boli asi v šoku z toho, ako veľmi finančne náročné boli hry v Soči. Tie neboli v súlade s tým, čo MOV od olympiád očakáva a žiada. Bolo to prehnané. Už teraz však vieme, že o letnú olympiádu v roku 2024 sa bude pravdepodobne uchádzať päť miest. Naznačuje to, že Agenda 2020, ktorá zdôrazňuje udržateľnosť a dedičstvo – aby sa stavali športoviská, ktoré majú zmysel aj po ukončení hier – má svoje opodstatnenie. Prezident MOV Thomas Bach vyzdvihol proaktívny prístup. MOV chce krajiny a mestá pozývať ku kandidatúre, nielen pasívne čakať na ich prihlášky.

Na čo z olympiády 2008 vám ostali najkrajšie spomienky?
Prvé, na čo si spomeniem, sú dobrovoľníci. Boli všade a veľmi milí. Prejavovali čínsku pohostinnosť a utvárali krásnu atmosféru mesta. Dúfam, že ich v Pekingu bude opäť tak veľa a teším sa aj na návrat na športoviská, ktoré boli využité aj pre letné hry. Viaceré z nich premenia na haly, v ktorých sa budú konať zimné športy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #ZOH Peking 2022