Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Ria sa pripravujú aj paralympionici

O štyristo dní sa v Riu de Janeiro uskutoční už v poradí pätnásta paralympiáda. Slovenský paralympijský výbor (SPV) predpokladá, že na najvýznamnejšie celosvetovej udalosti hendikepovaných športovcov sa predstaví približne 40 slovenských športovcov v desiatich športoch - atletika, boccia, cyklistika, paradrezúra, lukostreľba, plávanie, tlak na lavičke, streľba, stolný tenis a tenis na vozíku.

28.07.2015 16:32
Veronika Vadovičová Foto: ,
Veronika Vadovičová je jednou z trojice slovenských športovcov, ktorí už vybojovali miestenky na paralympiádu do Ria.
debata

„Zatiaľ máme potvrdené tri olympijské miestenky. Prvú si vybojovala športová strelkyňa Veronika Vadovičová a ďalšie dve zaznamenali cyklisti Jozef Metelka a Anna Oroszová. Verím, že v druhej polovici tohto roka pribudnú ďalšie. Ambíciou je poslať do Ria tých najlepších a postaviť silný tím, ktorý bude úspešný,“ uviedol šéf slovenskej výpravy v Brazílii Samuel Roško.

Prvú miestenku si na vlaňajších majstrovstvách sveta v športovej streľbe zabezpečila Veronika Vadovičová. „V tejto sezóne štartujem na všetkých významných podujatiach, keďže sa potrebujem porovnávať s najlepšími. Počas roka som menila športový vozík, dostala som novú malokalibrovku a chystám sa vymeniť aj vzduchovku. Je dôležité, aby som si na nové komponenty zvykla,“ tvrdí 32-ročná strelkyňa.

Na Slovensku je jedinou profesionálnou členkou paralympijského tímu, ktorá využíva podporu zo štátnych zdrojov. „Ostatní slovenskí športovci to nemajú jednoduché v porovnaní s konkurenciou z vyspelých krajín, kde majú vrcholovú úroveň prípravy. Naši športovci to vynahrádzajú obrovskou snahou a bojovnosťou,“ dodala olympijská víťazka z Pekingu 2008.

K veľkým postavám slovenského paralympionizmu patrí cyklista Jozef Metelka, ktorý prišiel o podstatnú časť dolnej končatiny. Napriek úrazu sa nevzdal a v súčasnosti sa pripravuje s anglickým profesionálnym tímom. Naposledy skončil na spoločnom česko-slovenskom šampionáte v Žiline na štvrtom mieste v časovke jednotlivcov.

„Je to výnimočný zjav, pretože dokáže dominovať na ceste, ale aj na dráhe, hoci ju na Slovensku nemáme. Pre našu krajinu už vybojoval tri dúhové dresy majstra sveta, čo je vskutku husársky kúsok,“ povedal predseda SPV Ján Riapoš.

Podporujú ľudí po úraze
Projekt Paralela je motivačný program, ktorý pomáha zdravotne znevýhodneným ľuďom pri návrate do bežného života. Do projektu je zapojených 50 osôb, prevažne úspešných paralympijských športovcov, ktorí po absolvovaní vzdelávacieho programu budú pôsobiť ako motivátori. „Ľudia, ktorí sú po úraze, vedia najlepšie poradiť, ako má človek ďalej žiť, aby sa neuzavrel do seba, ale snažil sa splniť naďalej svoje sny,“ vraví Veronika Vadovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský paralympijský výbor #POH Rio 2016