Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skeetarkám chýbala len čerešnička v podobe miestenky

Veľká spokojnosť zavládla v piatok podvečer v slovenskej výprave na majstrovstvách Európy v streľbe z guľových a brokových zbraní v Pragersku pri Maribore.

25.07.2015 13:32
barteková, strelec, streľba Foto: ,
Danka Barteková.
debata

Zaslúžili sa o to reprezentantky v skeete, ktoré sa postarali o prvé dva cenné kovy pre SR z tohto šampionátu. Slovenky obhájili minuloročný titul v súťaži družstiev z maďarskej Sarlóspuszty v dejisku, kde sa pred deviatimi rokmi historicky prvýkrát stali kontinentálnymi šampiónkami. Tentoraz to bol na strelnici Gaj ich v poradí už piaty triumf na ME.

„Určite sme naplnili naše predstavy a aj ich trochu prekročili. Obhájiť zlato je v kvalitnej európskej konkurencii umenie. Úspešné vystúpenie umocňujú aj individuálne umiestnenia Danky Bartekovej na 2. mieste a samozrejme 5. miesto Veroniky Sýkorovej, pre ktorú to bola premiéra v ženskej kategórii na ME a hneď si pripísala účasť vo vyraďovacej časti. Takže tiež klobúk dolu,“ začal hodnotenie reprezentačný kouč disciplíny skeet Juraj Sedlák.

Slovenské skeetarky zaostali so súčtom 214 terčov o jediný bod za aktuálnym svetovým maximom. "Bol to výkon veľmi vysokej kvality. Barteková a Sýkorová potiahli v základnej časti, Andrea Stranovská si strelila lepší priemer a hneď sa to odzrkadlilo na výsledku,“ pridal ďalší svoje pohľad Sedlák, ktorého zverenka Danka Barteková sa dočkala prvého tohtoročného pódiového umiestnenia na vrcholnom podujatí. "Už to muselo prísť. Tých štvrtých miest už bolo dosť. Veril som, že to bude práve tu. Aj na tréningoch jej to išlo veľmi dobre a celkovo vyzerala byť v pohode.“

Piatkovému vystúpeniu Sloveniek chýbala len čerešnička na torte v podobe olympijskej miestenky. Spomedzi šestice semifinalistiek ju mala na konte len Danka Barteková, takže zvyšnú päticu vrátane Veroniky Sýkorovej čakal boj o jedinú udeľovanú miestenku do Ria de Janeiro. Napokon ju získala Nemka Christine Wenzelová vďaka úspechu v rozstrele o postup do finále. Sýkorová si účasť na OH 2016 ani medailu nevybojovala, ale napriek tomu sa po súťaži usmievala. Aj 5. priečka je totiž jej najväčší úspech v kategórii žien. „Som veľmi spokojná, je to úžasný pocit, že som sa dostala do vyraďovacej časti. Počas pretekov som nesledovala, ako som na tom. Až tréner mi povedal, že som bola líderkou a neverila som tomu. V semifinále ma mrzí dvojstrel 0 – 0, žiaľ, občas to tak chodí a možno to vyjde na iných pretekoch. V rozstrele o účasť v boji o bronz som už asi veľmi chcela, ale dopadlo to inak. Nevadí však, ja som rada aj za to, ako som skončila,“ poskytla svoj pohľad zverenka Andreja Štefečeka, ktorá si vyrovnala výkonom 73 terčov osobné maximum.

Chyby na posledných dvoch terčoch finálovej položky pripravili Bartekovú o šancu dosiahnuť víťazný hetrik v rámci ME. K triumfom v rokoch 2008 a 2010 a bronzom z 2013 a 2014 jej pribudlo prvé striebro. „Tak som si skompletizovala zbierku, čo ma teší. Zlato však bolo blízko. Celý deň som mala problém so streľbou z vedľajších stanovíšť, odčerpávalo mi to energiu a dostihlo ma to v semifinále, keď ma to tiež vyrušilo. V rozstrele o postup z kvalifikácie som si verila a navyše mi pomohli súperky, ktoré hneď zaváhali. Ja som vtedy vedela, že keď trafím, som tam. Ako jediná z elitnej šestice som potom mohla byť v pokoji a nemusela myslieť na boj o OH. Ten sa podpísal aj pod dnešné výsledky, bolo tam relatívne dosť chýb,“ poznamenala trenčianska rodáčka, ktorá pretrhla tohtoročnú sériu bez cenného kovu. „Dve 4. miesta z európskych hier v Baku mrzeli. V príprave sme venovali veľa času najmä tréningom finále a rozstrelov, takže som rada, že sa to teraz zúročilo. Som si povedala, že vlani to bolo bronzy, teraz je to striebro a na budúci rok to azda dopadne ešte lepšie,“ naznačila Barteková, medaily akej hodnoty by ju potešili v budúcom olympijskom roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #skeet #ME v streľbe z guľových a brokových zbraní