Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Krst ohňom zažije mladý vytrvalec

Desať slovenských reprezentantov sa predstaví na majstrovstvách sveta v plaveckých športoch. Súťaže v bazénovom, diaľkovom a synchronizovanom plávaní, v skokoch do vody a vodnom póle hostí Kazaň (24. júla - 9. augusta).

24.07.2015 11:00
debata

Šampionát odštartujú dnes skokani do vody bez slovenského zastúpenia. Zajtra sa predstavia akvabely či diaľkoví plavci a súboje vo vodnom póle začnú v nedeľu. Najzaujímavejšia časť programu – bazénové plávanie – príde na rad od 2. augusta.

V synchronizovanom plávaní bude Slovensko reprezentovať Jana Labáthová s Naďou Daabousovou, pre ktorú to budú premiérové seniorské majstrovstvá sveta. Labáthová štartuje už na svojom treťom svetovom šampionáte. Na otvorenej vode na 10 km zažije debut len 16-ročný Marek Pavuk. „V akvabelách ideme skúšať šťastie v pároch, čo je olympijská disciplína. Preraziť je dosť náročné. Veľa vecí sa odvíja od toho, ako sa ukazujete na pretekoch počas roka. Teší nás, že po dlhej dobe máme diaľkového plavca. Bude to jeden z najmladších účastníkov. Ide získavať skúsenosti a verím, že neskončí posledný,“ vraví prezidentka Slovenskej plaveckej federácia Irena Adámková.

Hlavná časť slovenskej výpravy ešte vylaďuje formu na tohtoročný plavecký vrchol. Katka Listopadová, Tomáš Klobučník, Miroslava Syllabová a Lucia Lederová sa pripravujú pod dohľadom trénera Miroslava Machoviča na sústredení v Turecku, odkiaľ 29. júla odletia do Kazane. Slovenskému vytrvalcovi Richardovi Nagyovi vrcholí príprava na Malorke. Spolu s Karin Tomečkovou a Marekom Botíkom sa do dejiska presunú 30. júla.,,Limit splnili aj Barbora Mišendová s Andreou Podmaníkovou. Obidve sa však sústreďujú na juniorský šampionát v Singapure," dodala.

Majstrovstvá sveta sú zároveň aj kvalifikačným podujatím na budúcoročné olympijské hry do Ria. Istú účasť pod piatimi kruhmi majú zatiaľ Nagy, Klobučník a Listopadová. „Škoda, že nemáme žiadneho skokana do vody. To by sme však museli postaviť minimálne jednu vežu. Máme minimum osemdráhových bazénov a nemáme žiadny, kde by sa plavci mohli po pretekoch vyplávať. Potrebujeme aspoň jedno tréningové centrum, inak budeme musieť stále chodiť trénovať do zahraničia,“ uzavrela Adámková.

Slovenská nominácia na MS v Kazani

Synchronizované plávanie: Jana Labáthová, Naďa Daabousová.
Bazénové plávanie: Katarína Listopadová, Richard Nagy, Tomáš Klobučník, Marek Botík, Karin Tomečková, Miroslava Syllabová, Lucia Ledererová.
Diaľkové plávanie: Marek Pavuk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #MS v plávaní