Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci čakajú na triumf desaťročie

Už polstoročnicu slávia medzinárodné jazdecké preteky Grand Prix Bratislava CSIO 3* - W. Od štvrtku do nedele sa v Petržalke-Ovsišti predstaví 97 jazdcov a 230 koní z 23 krajín z Európy, Ázie, Južnej a Severnej Ameriky.

23.07.2015 08:00
Grand Prix Bratislava, jazdectvo, Foto: ,
Vlani navštívilo Medzinárodné parkúrové preteky Grand Prix Bratislava CSIO pätnásťtisíc divákov. Aj v tomto ročníku sa návštevníci môžu tešiť na atraktívny program.
debata

Podujatie odštartuje dnes o 10.00 prvou súťažou Small Tour. Ku každoročným ozdobám patrí Pohár národov, ktorý je na programe v piatok od 14.00. Do tradičnej súťaže družstiev sa prihlásilo trinásť krajín. „K najväčším favoritom bude patriť družstvo Brazílie, Belgicka a Česka,“ uviedol tajomník pretekov Rastislav Noskovič.

V sobotu si diváci môžu vychutnať obľúbené bariérové skákanie a vrcholom súťaže bude nedeľňajšia súťaž jednotlivcov – začína sa od 14.00. Najvyššie nasadeným pretekárom je Holanďan Harrie Smolders, ktorý figuruje na 22. mieste v rebríčku FEI. Na štarte budú chýbať obhajcovia oboch lanských triumfov (družstvo Nemecka a Francúz Louis Bouhana).

Slovensko do jedenástich súťaží nominovalo 23 jazdcov. Najväčšie nádeje sa vkladajú do Bronislava Chudybu, Radovana Šila a Patrika Majhera. Slovenské jazdectvo čaká na individuálny triumf už desať rokov. Naposledy sa z prvenstva tešil Juraj Hanulay na koni LOU BEGA.

„Na jubilejný 50. ročník Grand Prix Bratislava je všetko pripravené. Teší nás kvalitné zloženie štartovného poľa. Jediným strašiakom je počasie. Kým pred dvoma rokmi sme mali celý parkúr pod vodou, tentokrát nás čakajú extrémne horúčavy. Niekoľko mesiacov ho intenzívne zavlažujeme. Hostia zo zahraničia nechcú veriť vlastným očiam, že ho napriek tropickým horúčavám dokážeme udržať v zelenom stave,“ konštatoval riaditeľ podujatia Andrej Glatz.

Preteky v Bratislave majú v jazdeckom svete silný cveng, hoci patria do druhej európskej divízie celoročného seriálu Svetového pohára. V tomto ročníku pracujú organizátori s rozpočtom okolo 500-tisíc eur. Finančné ceny pre víťazov a umiestnených jazdcov sú vo výške 125-tisíc eur. „Každý rok sa usilujeme utvoriť pre jazdcov a ich sprievod najlepšie podmienky, aby sa k nám radi vrátili,“ dodal.

Do hľadiska jazdeckého areálu JK Slávia UK Bratislava si vlani počas štyroch dní našlo cestu zhruba pätnásťtisíc divákov. Vstup bude opäť bezplatný. Okrem kvalitných športových súťaží sú pripravené aj vystúpenia kynologického klubu z Ivanky pri Dunaji, Španielskej školy z Topoľčianok a obľúbený psí parkúr.

„Nie je na Slovensku veľa športových podujatí, ktoré sa môžu pochváliť takto bohatou diváckou kulisou. Verím, že diváci prídu opäť v hojnom počte,“ uzavrel bývalý parkúrový jazdec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grand Prix Bratislava #jazdecké preteky #jazdectvo