Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania podporujú Vargu. Vyfúkne im medailu?

K plaveckému kumštu a cyklistickej všestrannosti pridal bežecké sebavedomie. Slovenský triatlonista Richard Varga sa postupne zaraďuje medzi svetovú špičku.

21.07.2015 19:00
Richard Varga Foto: ,
Slovenský triatlonista Richard Varga.
debata

Na Európskych hrách v Baku vybojoval piate miesto a na kontinentálnom šampionáte v Ženeve skončil štvrtý. Stúpajúcu formu potvrdil aj v seriáli majstrovstiev sveta v Hamburgu, kde obsadil ôsmu priečku.

Cestu za životným výsledkom mu zahatala zbytočná chyba. „Pred súťažou nám organizátori neumožnili prehliadku trate. Po cyklistickej časti som bol na špici. Nepresne som si však načasoval vyzúvanie tretier a prekročil povolenú čiaru na zosadnutie z bicykla. Po prvom kole bežeckého úseku som dostal 10-sekundovú penalizáciu. Musel som úplne zastaviť, čím sa strata ešte zvýšila. V triatlone vás malé chyby pripravia o veľké výsledky,“ prezrádza 26-ročný športovec.

V behu súťaží i taktizuje

Vo svojej zbierke mu stále chýba pódiové umiestnenie z medzinárodného podujatia. „Súťažím kvôli tomu, aby som stál na pódiu a počul národnú hymnu. O medaily mi nejde, ale túžim patriť medzi najlepších. Štvrté či piate miesto nikoho nezaujíma. Ľudia si pamätajú len víťazov,“ dodáva.

Počas vlaňajšej sezóny si dokončil bakalárske štúdium na Fakulte telesnej výchovy a športu, čo jemne zabrzdilo jeho progres. Najlepším minuloročným výsledkom bolo 9. miesto v Aucklande. Jeho víťaznej povahe to nestačilo. Rozhodol sa pridať najmä v behu. Aj preto sa odsťahoval do Leedsu, kde sa pripravuje s anglickými bratmi Jonathanom a Alistairom Brownleeovcami.

„Pol roka sme nevedeli, či to bola správna cesta. V ostatných troch mesiacoch sa naše obavy rozplynuli. Richard zaznamenal obrovský progres. V behu si neudržuje len svoje tempo, ale začína súťažiť a taktizovať,“ tvrdí manažér Michal Varga.

Slovenský reprezentant má v Anglicku výborné tréningové podmienky, ktoré z veľkej časti hradí domáca triatlonová asociácia. „Pred dvoma rokmi dostali britskí triatlonisti od štátu 12 miliónov libier na prípravu pred olympijskými hrami v Riu. Náš tohtosezónny rozpočet je 130-tisíc eur,“ tvrdí Richardov starší brat.

Medzi olympijskými medailistami bratmi Brownleeovcami a bratislavským rodákom sa utvorilo silné kamarátske puto. „Sú v zásade ako bratia. Dokážu si pomáhať a navzájom si doprajú. Do budúcnosti nevylučujem, že táto spolupráca môže niekomu prekážať. Je logické, že keď ich Richard začne zdolávať, anglické vedenie si spočíta, že zo svojich prostriedkov pripravujú konkurenta, ktorý im môže vyfúknuť aj zlatú medailu,“ doplnil.

Na morálku si dohliada sám

Budúci utorok Varga odcestuje do Ria de Janeiro, otestuje si olympijskú trať. Účasť na pretekoch v Brazílii bude dôležitá najmä z hľadiska bodov v olympijskej kvalifikácii, v ktorej mu patrí aktuálne 18. priečka. Účasť pod piatimi kruhmi si zabezpečí päťdesiatpäť najlepších pretekárov.

„Bude to jediná previerka v Riu pred olympiádou. Je nevyhnutné spoznať trať, prostredie i podnebie. Potrebujeme zistiť, ako bude reagovať môj organizmus a správne nasimulovať tréningový proces pred budúcoročným vrcholom. Zíde sa tam najsilnejšia konkurencia,“ konštatuje Richard. Po brazílskom dobrodružstve ho ešte čakajú tri prestížne podujatia. Po obľúbenom Štokholme sa predstaví v Edmontone a seriál majstrovstiev sveta vyvrcholí finálovými pretekmi v Chicagu. „Verím, že po týchto súťažiach budem mať olympijskú istotu,“ želá si.

V slovenských podmienkach patrí k veľkým profesionálom. Veľký dôraz pred súťažou kladie na detaily. „Pred pretekmi sa venujem technickým záležitostiam – naskakovaniu na bicykel či plavecké štarty. Pozor si dávam aj na jedálniček. Postupne vynechávam ťažké jedlá, deň pred súťažou konzumujem viac cukru, ryže či zemiakov. Na raňajky si dám ryžu s olivovým olejom, šunku či proteín. V minulosti som mával žalúdočné kŕče, teraz viem, čo mi prospieva.“

V celoročnej príprave musí dôverovať svojim inštinktom a skúsenostiam. „Vo svojom športe nemá u nás dlhodobo konkurenciu. Už dávno prevýšil svojich učiteľov. Na tréningovú morálku si dohliada sám. V atletike sa mu venuje Kristián Cupák, robí mu skôr oponenta. Rišo má zaužívaný systém, ktorý nemení, len zefektívňuje,“ vraví jeho brat.

Pri súčasnej forme verí, že 22. priečku z olympiády v Londýne 2012 výrazne prekoná. „Reálne má predpoklady, aby skončil v najlepšej desiatke. Pri dobrej konštelácii sa môžeme rozprávať o top päťke, kde už môže každý útočiť na medailu,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga #EH v Baku 2015