Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Surfistu napadol žralok. Bránil sa holými rukami

Bojoval o život. Trojnásobný majster sveta Mick Fanning sa chystal na svoju jazdu. Čakal na vlnu, keď sa zrazu za ním objavila typická plutva žraloka. Celý incident vysielala v priamom prenose televízia a videli ju tisícky divákov.

20.07.2015 18:35
Mick Fanning Foto:
Mick Fanning v čase, keď ešte netušil, že ho čaká boj o život.
debata

Na nedeľňajšej súťaži Jay-B Open v Juhoafrickej republike sa austrálsky surfista akoby druhýkrát narodil. „Sedel som na surfe a ucítil, že sa mi niečo zamotalo do šnúrky na nohe. Začal som kopať, aby som sa toho zbavil,“ popísal 43-ročný rodák z Perthu prvé momenty útoku pre Fox Sports.

Až po chvíli zistil, že ide o žraloka. „Uvidel som plutvu a čakal som, kedy prídu zuby. Najskôr som sa rozhodol rýchlo odplávať, ale neskôr som začal kričať a udrel ho päsťou do chrbta. Zrejme to ho vystrašilo a odplával preč,“ dodal.

Krv v žilách tuhla všetkým v momente, keď oboch zatienila obrovská vlna. Po pár sekundách bolo vidieť, ako surfista pláva od miesta činu a po chvíli sa vyškriabal na vodný skúter. „Som šokovaný, poriadne vystrašený, ale v poriadku. Mám len pár odrenín na surfe. Nemôžem uveriť, že som z toho vyviazol bez zranení,“ uviedol Fanning a vzápätí mu vyhŕkli slzy.

Video, ktoré zachytáva napadnutie žralokom

Svojmu kolegovi sa hrdinsky snažil pomôcť jeho krajan Julian Wilson, okamžite pádloval na miesto činu. Po mrazivom incidente organizátori preteky zrušili a samotný surfista oznámil, že po tomto zážitku asi skončí s profesionálnou kariérou.

Najväčšie muky prežívala jeho matka Elizabeth, ktorá pred sedemnástimi rokmi prišla o syna Seana. Zomrel pri autonehode. „Nemohla som uveriť tomu, čo vidím. Bola som úplne vydesená. Myslela som si, že som ho už stratila. Verím, že jeho zosnulý brat dával na neho pozor. Môžem len poďakovať tomu žralokovi, že napokon zmizol,“ povedala pre ABC News.

Po incidente vyplávala na povrch informácia, že žraloka v blízkosti brehu videli už štyri hodiny pred útokom. Brendan Donohoe z austrálskej organizácie pre ochranu pláži pre CNN potvrdil, že nešlo o cielený atak. „Ak by predátor naozaj zaútočil, obeť by mala masívne zranenia a možno by neprežila,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #napadnutie #žralok #surfing #surfista #Mick Fanning