Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vystúpil z tieňa kenských bežcov. Deti motivuje oštepom

Obrovskú radosť najskôr vystriedal smútok. Po ňom prišla extrémna útecha. Zavalitý kenský oštepár Julius Yego sa dočkal nečakaného triumfu na mítingu Diamantovej lige v Birminghame.

09.06.2015 21:00
Julius Yego, hod oštepom Foto: ,
Julius Yego si v Birminghame zlepšil osobné maximum o štyri metre a radoval sa z nového afrického rekordu a najlepšieho výkonu v histórii Diamantovej ligy.
debata

Svoje osobné maximum si zlepšil o štyri metre na 91,39 metrov. Radoval sa z nového afrického rekordu, najlepšieho výkonu v histórii Diamantovej ligy a v historických tabuľkách sa posunul na deviate miesto. Svetový rekord (98,48 m) drží česká legenda tohto športu Jan Železný z roku 1996. Dvadsať­šesťročný Keňan zdolal v Birminghame práve jeho zverenca Víťezslava Veselého.

Všetko mohlo byť inak. Záverečný pokus Yega letel za hranicu deväťdesiatich metrov, ale podľa rozhodcu skončil mimo výseče. Z víťazstva sa najprv tešil úradujúci majster sveta Veselý, ktorý si pripísal sezónne maximum 88,18 metrov.

Keňan sa nevzdal a cez celé ihrisko sa rozbehol overiť miesto dopadu svojho oštepu. Po dvadsiatich minútach so svojím protestom uspel a Veselého zosadil z prvého miesta. „Keď som odchádzal zo štadióna, vedel som, že riešili Yegov krásny pokus. Využil ideálne podmienky a jeho hod bol naozaj parádny,“ uviedol český oštepár pre agentúru ČTK.

Atlét, ktorý sa ako prvý športovec z krajín východnej Afriky kvalifikoval v hode oštepom na olympiádu – Londýn 2012 rozradostnil celú kenskú výpravu.

„Keď uznali jeho pokus, bol som šťastný aj za neho. Tento chlapec pôjde ďaleko. Jeho práca motivuje mnoho ľudí. Teraz sa viaceré deti chcú stať oštepármi a Yego je ich vzorom. Mám pocit, že ešte stále môže ísť vyššie a na majstrovstvách sveta v Pekingu zabojuje o medailu,“ uviedol pre Indo-Asian News Service atletický tréner David Letting.

Dvojnásobný africký šampión v hode oštepom v mladosti často sledoval videá Jana Železného, s cieľom zlepšiť svoju techniku. V tieni kenských bežeckých vytrvalcov sa postupne vypracoval na národný športový poklad. K triumfu na Hrách Commonwealthu 2014 doplnil aj štvrté miesto na majstrovstvách sveta v Moskve 2013.

„Pokiaľ ostane sústredený a odhodlaný spraviť niečo navyše, dokáže všetko, čo si zaumieni,“ tvrdí tréner Steven Mwaniki. Hrdý na svojho krajana bol aj viceprezident Kenskej atletickej federácie David Okeyo. „Yego definoval nové pravidlá v oštepe. Je to športovec, ktorý súťaží čisto a spravodlivo. Ak v tom bude pokračovať, svetový rekord je na obzore.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #hod oštepom #Diamantová liga 2015 #Julius Yego