Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: Európske hry majú perspektívu. Idem na ne v dobrej forme

Z olympijských hier v Londýne 2012 má bronz, z majstrovstiev sveta, Európy a podujatí Svetového pohára množstvo ďalších cenných kovov.

10.06.2015 11:00
Danka Barteková Foto:
Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková.
debata

Prvé Európske hry v Baku však budú nová skúsenosť i pre ostrieľanú športovú strelkyňu. „Teším sa na tradičné preteky v skeete, tímovú súťaž i celé podujatie. Európske hry radím dokonca vyššie než majstrovstvá sveta, ktoré máme my brokári každý rok,“ vysvetľuje Danka Barteková (30).

Majú Európske hry v Baku opodstatnenie?
Európa je posledný kontinent, ktorý nemal vlastné hry. Preto majú význam. Je to čosi naviac oproti bežným šampionátom jednotlivých športových disciplín. Dostaneme priestor na vyskúšanie nových vecí pred olympijskými hrami. Pre fanúšikov by to zase mohol byť veľký športový sviatok, ktorý im v koncentrovanej podobe za pár dní prinesie množstvo športu na najvyššej úrovni a priestoru na fandenie svojim obľúbencom.

Na olympiádach súťažia, azda s výnimkou futbalistov, vždy najlepší športovci. V Baku bude obsadenie jednotlivých disciplín rôznorodé. Akú hodnotu budú mať medaily?
Neviem, ako to bude brať športová odborná verejnosť a fanúšikovia, ale pre mňa budú Európske hry veľmi cenné podujatie. Ide o súťaž, kde to budú mať všetci favoriti ťažké a outsideri dostanú šancu prekvapiť ich. Pre každého športovca bude konkurencia na jeho kvalitatívnej úrovni. Ak je niekde vekové obmedzenie, budú medzi sebou súťažiť len rovesníci. Kde nie je, narazia špičkoví športovci na seba. Každý príde s ambíciou vyhrať. Medaily by preto mali mať svoju váhu a hodnotu.

Kam radíte Európske hry v rebríčku dôležitosti u strelcov?
V streľbe bude v Baku obrovská konkurencia. S výnimkou Ameriky, Číny a pár jednotlivcov z iných krajín tam budú najlepší strelci v brokových disciplínach, keďže špička je koncentrovaná v Európe. Bude veľmi náročné presadiť sa a získať medailu či postúpiť do finále. Navyše ide o multišportové podujatie s väčšou pozornosťou verejnosti pre nás strelcov, ako keď sme na majstrovstvách sveta. Budeme to všetci brať veľmi vážne. Svetový šampionát máme každý rok a Európske hry budú len raz za štyri roky.

Baku pripravuje Európske hry veľkolepo. Má vôbec kto v tejto novej tradícii pokračovať?
Na usporiadanie ďalšej edície sa prihlásilo Holandsko a Európske hry mu už schválila exekutíva európskych olympijských výborov. Takže aspoň jedno pokračovanie určite bude. Vidím perspektívu do budúcnosti. Holanďania prinesú nový koncept. Európske hry nebudú len v jednom meste, ale roztrúsené po viacerých, aby sa čo najviac využili existujúce športoviská na vysokej úrovni, ale zároveň udržala akási celistvosť. Takto to má perspektívu aj pre iné krajiny a mestá.

Čo by ste chceli v Baku vidieť?
Do Azerbajdžanu cestujem 16. júna, vraciam sa 23. júna. Ani nerozmýšľam, čo by som si chcela pozrieť, lebo idem veľmi natesno. Pred pretekmi budem mať plnú hlavu súťaže a pokúsim sa čo najlepšie zrelaxovať, zadeliť si správne čas. Po individuálnych pretekoch mám deň voľna. V ňom sa chcem viac venovať rodičom, ktorí ma prídu povzbudiť. Prvý raz počas mojej kariéry ma uvidia strieľať na vrcholnom podujatí, keďže do Londýna prišli až po mojom zvolení do komisie športovcov. Ďalší deň strieľam tímovú súťaž a deň na to odchádzam domov.

Ktorá disciplína by vás najviac lákala?
Je tam množstvo súťaží, ktoré by som si rada pozrela, ale záležať to bude na programe, ktorý som zatiaľ neštudovala. Ak sa bude diať niečo zaujímavé 21. júna, rada tam pôjdem. Pozrela by som si plážový futbal i atletiku, iste bude zaujímavé, ako to bude poňaté.

Aké ciele si dávate?
Žiadne. Idem tam s dobrou formou a trénovala som najkvalitnejšie, ako sa dalo. Ak ukážem, čo strieľam na tréningu a zastrieľam štandard, malo by to byť v poriadku. Potom budem spokojná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #športová streľba #európske hry v Baku