Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Túžim prekonať osemdesiatku. Nech sa súperi strachujú

Vystupuje sebavedomo a ctí si najvyššie ciele. Na slovenského športovca až netradičné. Kladivár Marcel Lomnický (27) bude ťahúňom slovenskej atletickej výpravy na premiérových Európskych hrách v azerbajdžanskom Baku.

08.06.2015 08:00
Marcel Lomnický Foto:
Marcel Lomnický.
debata

„Hoci sa atletická súťaž bude niesť v kolektívnom duchu, chcem si splniť limit na olympiádu,“ tvrdí rodák z Nitry.

Ako vnímate premiérové hry na starom kontinente?
Ako novú skúsenosť. Mladí atléti dostanú príležitosť zažiť veľké podujatie na vlastnej koži. Je to pre nich medzistupeň medzi európskym či svetovým šampionátom a olympiádou. Môže ich to motivovať do ďalšej práce. V atletike sa rozhodli pre špecifický formát – tímovú súťaž. Bude to skôr o kolektívnom výkone ako o jednotlivcoch.

Nie je vám to po športovej stránke ľúto?
Keby súťažil každý sám za seba, malo by to väčšiu prestíž. Príprave by som venoval väčšiu pozornosť a bral ju vážnejšie. Teraz je to skôr povinná jazda – ísť tam a odhádzať to, čo sa odo mňa očakáva.

Aký osobný cieľ si dávate v Baku?
Získať plný počet bodov pre našu krajinu. Beriem to aj ako ďalšiu možnosť splniť limit – 78 m na olympijské hry do Ria 2016.

Na vrhačskom mítingu v Trnave vám ušiel len o 37 cm. Nemrzelo vás to?
V prvom rade som rád, že som vo Veszpréme výkonom 76,64 m splnil limit na augustové MS v Pekingu. Viem, že mám stále rezervy a forma mi pomaly stúpa.

Zmenili ste niečo v predsezónnej príprave?
Vymenil som niekoľko cvikov a dlhšie sa venoval objemovým tréningom. Nešiel som tak skoro do súťažného ladenia ako vlani. Je to vidieť aj na výsledkoch. Pred rokom som v tomto období hádzal ďalej, ale forma mi vygradovala už tri týždne pred vrcholom sezóny. Tomu sa chcem teraz vyhnúť. Testujem tento model rok pred olympiádou, aby som zistil, čo mi vyhovuje najlepšie.

Šesťtýždňovú zaberačku ste absolvovali aj v Dallase s Liborom Charfreitagom. Beriete ho skôr ako tréningového parťáka alebo konkurenta?
Počas zimných mesiacov som hľadal vhodné miesto na tréning. Keď mi Libor prezradil, aké je tam počasie a podmienky, neváhal som a šiel za ním. Sme kamaráti. Počas tréningov si pomáhame a ženie nás to vpred. Je to prospešné pre oboch. Keď príde súťaž, sme súperi.

Budete mu držať palce, aby po dlhodobých zdravotných ťažkostiach splnil limity do Pekingu (76 m) a Ria (78 m)?
Jednoznačne. Sezónu odštartoval pokusom 73,82, čo je dobrý základ. Verím, že sa na oboch podujatiach predstavíme spoločne. Vždy je lepšie, keď tam máte krajana a kamaráta.

Pred sezónou ste so sestrou Nikolou prestúpili zo Stavbáru Nitra do Dukly Banská Bystrica. Zlákali vás lepšie podmienky?
Keďže sme už obaja doštudovali univerzitu v Amerike, bola to pre nás najlepšia možnosť – aj finančne. Môžeme sa naplno venovať športu, čo je pre nás kľúčové. Naďalej trénujeme aj v Nitre, kde máme skvelé podmienky.

Trénujete seba i sestru. Ako zvládate túto dvojrolu?
Keď hádžeme spolu, je náročné sústrediť sa na oboch. V posilňovni to ešte ustriehnem, ale v kruhu sa sústredím viac na seba. Tréningy si často natáčame na video a následne ich analyzujeme.

Aký cieľ ste si dali pred aktuálnou sezónou?
Chcel by som konečne hodiť 80 metrov. Najideálnejšie, keby mi to vyšlo na svetovom šampionáte a hneď v prvom pokuse. Nech súperi vedia, s kým majú dočinenia (smiech).

Zmenil sa zoznam favoritov v tomto ročníku?
Na vrchole je stále Poliak Fajdek či Maďar Pars. V kladive sa nezvyknú stávať prekvapenia ako v šprinte. Keď sa športovec dostane na určitú úroveň a nezabrzdia ho zranenia, ostane medzi špičkou pár rokov.

Čím by mohlo byť kladivo atraktívne pre mladých športovcov?
Najskôr poviem, čo je hlavná nevýhoda – že s chôdzou nie je súčasťou Diamantovej ligy. Tým sa ukracujeme o sponzorské príspevky, keďže nie sme na obrazovkách. Pre mňa je to najkrajšia disciplína. Je to spojenie technických prvkov a sily. Kladivo si vyžaduje komplexného športovca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #európske hry v Baku