Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: Sezónu prispôsobujem telu a najmä hlave

Minulý týždeň si odskočila do Talianska, kde jej na mieru vyrobili novú pažbu. Málilo sa jej totiž dvanáste miesto z marcových pretekov Svetového pohára v Al Aine, neuspokojovali ani tréningové výsledky z ostatných týždňov.

22.04.2015 10:40
debata (1)
zväčšiť Som policajt vo výkone, ale náplň mojej práce... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Danka Barteková Som policajt vo výkone, ale náplň mojej práce je reprezentovať. Uniformu nosiť nemusím, vraví Danka Barteková.

„V zime som asi viac cvičila a zmenili sa mi niektoré proporcie. Museli sme doladiť nejaké milimetre hore na pažbe. Nešlo to upraviť doma, bolo treba vyrobiť novú,“ prezradila športová strelkyňa Danka Barteková. V nedeľu sa predstaví na ďalšom podujatí Svetového pohára v Larnace.

Ako sa vyrába nová pažba?
Vystrúhajú ju z jedného kusa dreva, ktoré je na to špeciálne prispôsobené. Z predošlej mi skopírovali grip – anatomicky tvarovaný úchyt na ruku. Potom ma autor sledoval, ako nahadzujem zbraň, kde sa mi zachytáva, ako ju držím, či je rovno a všetky ostatné detaily. Následne vystrúhal pažbu v hrubých rysoch – trošku väčšiu ako má byť, aby sa s ňou ešte dalo robiť. Najmenšie detaily sa doladili šmirgľami a dlátami, aby bola dokonalá – mala správny sklon, vykrivenie aj výšku.

Stihli ste novú zbraň poriadne otestovať?
Práve preto som v Taliansku ostala ešte pár dní, aby som s ňou mohla trénovať a otestovať ju. Som veľmi spokojná. Výsledky na tréningu boli skvelé. Dúfam, že sa to prejaví aj na Svetovom pohári. Vlani som menila pažbu osem dní pred prvým podujatím Svetového pohára v Tucsone a vyhrala som ho. Tak dúfam, že si z toho vezmem správny príklad (smiech).

Nakoľko pri zmene zavážilo dvanáste miesto z Al Ainu?
Nemala som tam dobrý pocit zo streľby ani techniku. Už predtým sme riešili, že pažba nesedí úplne, ako by mala. Po návrate som už bola rozhodnutá, že s ňou treba niečo spraviť. Aj dlhodobé tréningové výsledky naznačovali, že niečo musíme zmeniť.

Aký máte hlavný cieľ pre sezónu?
Najprv som ju chcela brať ako generálku na budúcoročnú olympijskú. Určila som si tri vrcholy – Európske hry v Baku, majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta. Teraz sa sústreďujem najmä na Baku a potom bude dôležitá olympiáda. Vrcholy ostali, ale s trénerom Jurajom Sedlákom sme sa dohodli, že sezónu pojmeme trochu voľnejšie. Znížili sme tréningové objemy a vynecháme niektoré preteky. Budem si kontrolovať, ako sa cítim. Ak by som bola príliš unavená alebo mala zlý vnútorný pocit, tak strieľať nepôjdem. Budeme sa viac prispôsobovať telu a najmä hlave. Na začiatku roka na mňa totiž padol akýsi útlm. Miestenku na olympiádu už mám a chcelo to väčší oddych, keďže sedemnásť rokov v kuse strieľam. Dva mesiace som síce trénovala, ale nič sme nehrotili.

zväčšiť Novú pažbu pre Danku Bartekovú vyrobili v... Foto: Archív Danky Bartekovej
Danka Barteková, pažba, Novú pažbu pre Danku Bartekovú vyrobili v Taliansku.

Máte vďaka tomu viac času na povinnosti súvisiace s pozíciou v Slovenskom olympijskom výbore a Medzinárodnom olympijskom výbore?
Áno, absolvovala som viacero rokovaní v Lausanne. Pomáha mi to vypnúť, oddýchnuť si od streľby. Jedno dôležité stretnutie musím teraz vynechať, čo ma mrzí. Tesne pred Baku je prezentácia kandidátskych miest na zimnú olympiádu 2022. Veľmi sa však teším na zasadnutie MOV, ktoré bude tesne po návrate z majstrovstiev Európy. Prídem domov, sadnem do lietadla a mierim do Kuala Lumpuru.

Veľa sa aktuálne hovorí o novom zákone o športe. Aký je pohľad strelcov a športovcov na navrhované novinky?
Presné čísla zatiaľ nevieme a aj na úrovni pracovných skupín sa zatiaľ diskutuje len o možných návrhoch financovania športu. Chceme, aby bol zákon nastavený správne – aby fungoval. Okrem toho by nemalo do športov, ktoré dlhodobo získavajú pre Slovensko medaily, prúdiť menej peňazí ako doteraz. Chceme, aby sa viac brali do úvahy úspechy. Nech máme aspoň také podmienky, aké sme mali doteraz a najmä, aby mali potrebnú podporu aj športovci nastupujúcej generácie.

Na vyhlásení najlepších športovcov minulého roka ste prekvapili príchodom v policajnej uniforme. Nosíte ju teraz často?
To nie. Zamestnankyňou ministerstva vnútra som už od osemnástich rokov. V závere minulého roka sme to však posunuli na vyšší level. Minister Robert Kaliňák nás spolu so Zuzkou Štefečekovou, Ivanou Kmeťovou, Martinou Kohlovou a Jurajom Minčíkom prijal do stálej služby. Dostala som uniformu a mám istotu podpory od Športového centra polície. Som policajt vo výkone, ale náplň mojej práce je reprezentovať. Uniformu nosiť nemusím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #športová streľba