Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanghajský expres dojazdil. Vykoľajila ho achilovka

Ikona čínskeho športu ukončila aktívnu kariéru. Olympijský víťaz v behu na 110 m cez prekážky z Atén 2004 Liu Siang svojím rozhodnutím zarmútil milióny ázijských fanúšikov.

10.04.2015 17:10
Liou Siang Foto:
Deja vu na olympiáde. Snaha Liu Sianga ukázať svoju dominanciu sa pred tromi rokmi v Londýne skončila už v rozbehoch.
debata

Nedokázal však dlhšie bojovať s chronickým zranením achilovky, ktoré mu prinieslo viacero športových tragédií. „Končím ako profesionálny atlét. Odteraz sa pre mňa začína nová etapa. Neposlúcha ma zdravie a som už starý. Toto rozhodnutie bolo náročné, ale je definitívne. Zarmucuje ma to, ale nebolo už inej voľby,“ uviedol 31-ročný atlét v utorok na svojom blogu.

V Pekingu rozosmutnil celú Čínu

Rodák zo Šanghaja patril viac ako desaťročie k pokladom svetovej atletiky. Športový vrchol zaznamenal na olympiáde v Aténach, kde na 110 m cez prekážky vybojoval zlatú medailu. V roku 2006 na seba upozornil svetovým rekordom 12,88 s na mítingu v Lausanne. O rok sa stal majstrom sveta v Osake.

Pred domácimi olympijskými hrami v Pekingu 2008 patril spolu s basketbalistom Jaom Mingom k symbolom očakávaného čínskeho úspechu. Kým basketbalový dlháň (2,29 m) doviedol svoju reprezentáciu do štvrťfinále, Liu Siang zažil obrovské sklamanie.

Pod drobnohľadom celej krajiny stihol v rozbehu urobiť iba tri kroky a s bolestivou grimasou na rozlúčku zamával divákom. Množstvo čínskych priaznivcov ani nečakalo na výsledky rozbehu a húfne začalo opúšťať deväťdesiatisícové hľadisko Vtáčieho hniezda.

„Miloval som ho. Chcel som ho vidieť na vrchole slávy v jeho rodnej vlasti. Atmosféra bola očarujúca a – potom takáto tragédia,“ povedal divák Fong Mantit, ktorý do Pekingu pricestoval kvôli Siangovi z Hongkongu.

Sklamaný Liou Siang, ktorý nedokázal pridať po... Foto: SITA
Liou Siang Sklamaný Liou Siang, ktorý nedokázal pridať po Aténach už ďalšiu medailu na olympijských hrách.

Miluje prekážky, nenávidí svoju nohu

Keďže si v minulosti nechal poistiť nohy na 13,3 milióna dolárov, po odstúpení mal nárok na tučnú odmenu. Napokon si ju neuplatnil. Mrzieť ho to nemuselo, keďže podľa časopisu Forbes mu ročne na účet pribudlo 23 miliónov dolárov.

Jeho tréner Sun Hai-ping na tlačovej konferencii v Pekingu priznal, že jeho zverenec už sedem rokov trpí chronickými problémami s achilovkou. O zranené chodidlo sa mu dokonca staral aj texaský lekár basketbalového tímu NBA Houston Rockets, ktorý pomáhal aj jeho krajanovi spod košov Jao Mingovi.

Veľký návrat na výslnie chystal šanghajský expres na ďalšej olympiáde v Londýne. Snaha ukázať svoju dominanciu sa skončila už v rozbehoch. Na prvej prekážke Siang zakopol a prežil pekinské deja vu spred štyroch rokov. Od tohto momentu už nezasiahol do oficiálnej súťaže.

Po necelých troch rokoch ohlásil definitívny odchod z atletickej scény. „Moja achilovka už nevie zvládnuť intenzívny tréning a súťaže. Nenávidím moju nohu, milujem prekážkovú trať a keby som toto zranenie nemal… Na keby sa však nehrá. Neostáva mi nič iné, len to mlčky akceptovať,“ konštatoval pre agentúru AP.

Liou Siang na snímke z roku 2011. Foto: Reuters, STEVE DIPAOLA
Liou Siang Liou Siang na snímke z roku 2011.

S úctivou družkou plánuje dve deti

Po pestrej kariére chce pomôcť napredovaniu športu v jeho krajine a zvýšiť vplyv Číny vo svetovej atletike. Otvorená je aj politická kariéra. Už od roku 2007 je členom Politicko-konzultačnej konferencie čínskeho ľudu, čo mu vynieslo štatút športovej hviezdy a národného hrdinu. Zúčastnil sa aj viacerých zasadnutí komunistickej strany.

„Verím, že prinesiem podnetné návrhy, ktoré budú ľuďom na prospech. Účasť na politickom dianí je česť a veľká zodpovednosť. Je pre mňa najvyšším vyznamenaním, že môžem slúžiť svojmu národu a ľudu,“ cituje Liu Sianga čínska tlačová služba.

Jeho ďalším cieľom je založiť si rodinu. „Moja družka by mala byť srdečná, slušná a úctivá k svojim aj mojim rodičom. Patrím k jedináčikom z 80. rokov minulého storočia. Vyrastal som bez kamaráta. Preto si myslím, že dve deti budú ideálne,“ priblížil predstavu o rodine.

Sen bývalého prekážkara by sa podľa nových úprav prísnej čínskej populačnej politiky mohol splniť v prípade, že jeho manželka nebude mať súrodencov. „Budem ďalej žiť s mamou a otcom, mohli by pomôcť pri starostlivosti o deti, pretože som veľmi zaneprázdnený. Okrem toho som závislý od maminej kuchyne,“ priznal niekdajší hviezdny atlét.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #beh #Liu Siang #achilovka