Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na svetový rekord som nemyslel, priznal Tóth

Chýry o výbornej forme vicemajstra Európy v chôdzi na 50 km Mateja Tótha sa potvrdili. Na Dudinskej päťdesiatke dosiahol tretí najlepší výkon histórie 3:34:38 h.

21.03.2015 18:54
Matej Tóth, Dudinská päťdesiatka 2015 Foto: ,
Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.
debata

Zverenec trénera Mateja Spišiaka však priznal, že na svetový rekord nemyslel. „Dinizov čas z vlaňajích ME v Zürichu je ako z ríše rozprávok,“ poznamenal Tóth. Tretí štart v Dudinciach na 50 km okorenil tretím slovenským rekordom a druhým víťazstvom.

„Nuž, všetko išlo od začiatku podľa plánu. Nechcem, aby to vyznelo, že som namyslený, ale tréningové ukazovatele jasne naznačovali, že mám formu na to, aby som si zlepšil osobný rekord 3:36:21. Príprava a testy signalizovali, že som v lepšej forme ako pred vlaňajším európskym šampionátom v Zürichu. Samozrejme, nehovoril som nahlas o tom, že budem šliapať na rekordy, to nezvyknem,“ pokračoval Tóth, ktorý šliapal strojovo, v polovici trate bol za 1:48:07 h, čo už bolo tempo na slovenský rekord. V závere ho potom ešte vystupňoval. „Koncentroval som sa celý čas len na seba – na svoje tempo, na svoj pohyb, pocity. Keďže všetko išlo hladko, ten rekordný čas potom z toho vyplynul,“ pripomenul Tóth. Na trati nemla vážnejšiu krízu: „Necítil som sa zle, mal som len drobné krízy, napríklad na 35. kilometri som trochu zvoľnil, ale rýchlo to prešlo.“

K fantastickému času – lepší v histórii boli len Francúz Diniz (3:32:33 na ME 2014 v Zürichu) a Rus Denis Nižegorodov (3:34:14 na SP 2008 v Čeboksa­roch) – ho dotlačili aj vďační dudinskí diváci. „Iba som dnes splnil to, na čo som mal natrénované. Vďaka fantastickým divákom som svoje sólo dotiahol do úspešného konca, aj keď bol záver už trochu náročný. Som šťastný a až dojatý, že som taký kvalitný výkon predviedol znova v Dudinciach, kde je celá moja rodina, blízki a je tu vždy úžasné publikum. O to viac si svoj výkon cením,“ tešil sa 32-ročný chodec banskobystric­kej Dukly.

Tridsaťdvaročný Tóth zlepšil vlastný slovenský rekord z lanských zürišských ME o 1:43 min, z Dinizovho rekordu Dudinskej päťdesiatky z roku 2009 skresal dokonca 4:07 min. Stal piatym Slovákom v histórii pretekov, ktorý zvíťazil dvakrát. Pred ním to dokázali Pavol Szikora (1982, 1987), Pavol Jati (1984, 1985), Štefan Malík (1995, 1997) a Peter Korčok (2002, 2004).

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #chôdza #Dudinská päťdesiatka