Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth: Dudince sú mojou srdcovkou. Mám ich aj v sobášnom liste

Po tréningovej drine a stretnutí s nosorožcom je pripravený na začiatok chodeckej sezóny. Slovenský reprezentant Matej Tóth (32) ju odštartuje na Dudinskej päťdesiatke.

18.03.2015 08:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

„Teším sa na výbornú atmosféru. Príde ma podporiť rodina a kamaráti, čo mi zvýši motiváciu. Snáď potvrdím aj stúpajúcu formu – najlepšie víťazstvom,“ vraví strieborný medailista z vlaňajších majstrovstiev Európy v Zürichu.

Ako hodnotíte prípravu na novú sezónu?
Zimná príprava mala byť pôvodne voľnejšia, ale napokon sa tak rozbehla, že patrila medzi najvydarenejšie. Pustili sme sa do nej v domácich podmienkach. V Banskej Bystrici sme spávali v hypoxickej miestnosti, čím sme imitovali vysokohorské podmienky. Jemne ma pribrzdila trojdňová viróza počas halových majstrovstiev Slovenska. Vrcholom bolo štvortýždňové sústredenie v Juhoafrickej republike.

Splnilo vaše očakávania?
Boli sme tam 12-členná tréningová skupina. Záťaž sme postupne stupňovali a domov prišli natrénovaní, ale aj riadne unavení. Za štyri týždne som nachodil 686 kilometrov. Najdlhší tréning meral 42 km a v ten istý deň som zvládol ešte ďalších 13 km. Bolo to jedno z najlepších sústredení v mojej kariére.

Aké ste tam našli podmienky?
Bývali sme v okrajovej časti Johannesburgu. Bola to pokojná štvrť na americký spôsob – s rodinnými domami a ulicami, kde nechodili žiadne autá. Mali sme tam namerané trate od 500 metrovej rovinky až po 5-kilometrový okruh. Vyšli sme z hotela a hneď sme mohli trénovať.

Ako ste trávili voľný čas?
Párkrát sme grilovali u juhoafrického chodeckého trénera Carla Meyera, ktorý nám pomáhal s organizačnými vecami. Najzaujímavejšie bolo safari v prírodnej rezervácii, ktorá bola zameraná na tradičné africké špecifiká. Vypočuli sme si zaujímavý výklad o zvieratách. Najväčší zážitok bol pre mňa, keď som sa nachádzal tri metre od nosorožca s mláďaťom.

Ochutnali ste nejakú tamojšiu špecialitu?
Počas safari sme navštívili historickú farmu z 19. storočia, kde sme ochutnali tradičné juhoafrické jedlo boboti – mleté mäso s ryžou a s ovocím na kari.

V Afrike ste oslávili 32. narodeniny. Stihli ste ich užiť?
Pozval som všetkých na večeru, po ktorej sme si symbolicky štrngli šampanským. Bujaré oslavy sme si nemohli dovoliť. Dostal som aj darčeky. Všetci vedeli, že sladkosti nemusím, tak som dostal oriešky a sušené ovocie.

Ako ste pripravený na sobotňajšiu Dudinskú päťdesiatku?
Nejde mi o útoky na rekordy či kvalitné časy. Chcem si predovšetkým zasúťažiť. Bude tam výborná konkurencia, stačí spomenúť úradujúceho majstra sveta Íra Roberta Heffernana. Pôvodne som chcel ísť päťdesiatku len tréningovo, ale forma je výborná. Chcem skončiť čo najlepšie, ideálne bude zvíťaziť.

V minulosti ste v Dudinciach väčšinou štartovali na 20 km. Prečo ste si teraz zvolili dlhšiu trať?
Rád by som už cez víkend splnil olympijský limit do Ria. Na majstrovstvách sveta v Pekingu budú náročné podmienky a nechcem tam byť pod zbytočným tlakom.

Čím sú pre vás Dudince výnimočné?
Sú mojou srdcovkou. Mám tam viaceré chodecké míľniky. Absolvoval som tam prvé medzinárodné preteky, dosiahol osobný rekord na 20 km, slovenský rekord na 50 km, splnil prvý limit na vrcholné podujatie. Včera uplynulo navyše osem rokov, čo som sa tam zosobášil s manželkou Lenkou.

Dudinskú päťdesiatku odštartuje Kuzminová
Tradičné medzinárodné chodecké preteky Dudinská päťdesiatka sa uskutoční v sobotu 21. marca. Na 34. ročníku sa zúčastnia chodci z 25 krajín. Okrem Mateja Tótha sa predstavia Dušan Majdán, Zdeno Medera, Milan Rízek, Peter Tichý ml. i Martin Tišťan. Najväčším slovenským želiezkom v ohni na 20 km žien bude Mária Czaková. Štart hlavných pretekov na 50 km je o 8.30 h. Obe dvadsiatky – mužská aj ženská – sú na programe o 14.00 h. Čestným hosťom bude biatlonistka Anastasia Kuzminová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Dudinská päťdesiatka