Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Júl 2014: Nemci majstrami sveta a Sagan opäť v zelenom

Svetový šampionát v najpopulárnejšej kolektívnej hre potvrdil čoraz väčšiu vyrovnanosť. V osemfinálových zápasoch sa až v piatich rozhodovalo v predĺžení a dva razy dokonca v penaltových rozstreloch. Tento trend potvrdilo aj štvrťfinále, všetky stretnutia sa skončili len tesnými víťazstvami postupujúcich.

30.12.2014 06:11
Nemecko, futbalisti, Berlín, MS 2014 vo futbale Foto: ,
V uliciach Berlína bolo údajne až pól milióna ľudí.
debata

Nemci sú majstri sveta vo futbale

Semifinále spôsobilo obrovský šok domácim a prinieslo najprekvapujúcejší výsledok turnaja. Nemci vyradili Brazíliu po neuveriteľnom priebehu a skóre 7 : 1. Rozložený tím kanárikov, ktorý už hral bez svojej najväčšej hviezdy Neymara (zranil sa po likvidačnom faule Kolumbijčana Zúňigu v závere štvrťfinále), nezvládol potom ani zápas o bronz, ktorý získali Holanďania.

Najväčšia atrakcia čarovného Ria de Janeiro, socha Krista na vrchu Corcovado, žiarila v nedeľu 13. júla v nemeckých farbách. Na legendárnej Maracane si vychutnávali veľkolepý triumf futbalisti Nemecka. Vo finále svetového šampionátu, najsledovanejšej športovej udalosti končiaceho sa roka, zdolali Argentínu 1:0.

Základná zostava Nemecka počas predzápasovej... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Nemecko, futbal, brazília Základná zostava Nemecka počas predzápasovej hymny.

Na futbalový trón sa posadili po 24 rokoch a získali štvrtý titul. Ich súper, vedený kapitánom Lionelom Messim, podal vo finále najlepší výkon v turnaji, ale nestačilo mu to. Nemeckým hrdinom zápasu sa stal žolík z lavičky Mario Götze, ktorý rozhodol sedem minút pred koncom predĺženia. Tréner Joachim Löw ho odprevádzal na ihrisko so želaním, aby dal gól. „Choď a ukáž, že si lepší ako Messi, rozhodni finále,“ vravel 22-ročnému hráčovi Bayernu.

Sagan opäť suverénne v zelenom

V tomto roku na slávnych cyklistických pretekoch Tour de France nevyhral ani jednu etapu, ale stal sa suverénnym víťazom bodovacej súťaže. Peter Sagan získal zelené tričko tretí raz za sebou s najvyšším počtom bodov (431) aj s najvýraznejším náskokom – o 149 bodov pred Kristoffom. Na Tour chodím s cieľom získať zelený dres, čo sa mi podarilo. Nemám dôvod byť nespokojný, aj keď som tentoraz nevyhral ani jednu etapu," hodnotil 24-ročný žilinský rodák, ktorého na čelo súťaže vyniesla najmä jeho všestrannosť.

Peter Sagan. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Sagan Peter Sagan.

V tomto ročníku mu niekoľkokrát tesne ušlo víťazstvo, ale z 21 etáp skončil jedenásťkrát v najlepšej deviatke, štyrikrát bol druhý, raz tretí, tri razy štvrtý, raz piaty, dvakrát deviaty. Hneď po Tour začal intenzívne riešiť aj svoju budúcnosť a čoskoro po piatich rokoch v tíme Cannondale oficiálne oznámil zmenu dresu – stal sa členom Tinfoff-Saxo ruského milionára Olega Tinkova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #finále Nemecko - Argentína #Majstrovstvá sveta vo futbale 2014 #ročenka 2014