Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na OH už môžu spoločne kandidovať aj mestá z dvoch štátov

Kandidátsky proces na usporiadanie olympijských hier by mal byť lacnejší a viac flexibilnejší. Zmeny, ktoré majú prilákať mestá do bojov o vrcholné športové podujatie, schválil Medzinárodný olympijský výbor na svojom zasadnutí v Monaku, na ktorom nechýba ani slovenská členka Danka Barteková.

08.12.2014 12:02
Soči, kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy.
debata

Zmena kandidátskeho systému bola prvým bodom mimoriadneho dvojdňového zasadnutia MOV, na ktorom sa rokuje o reformnom pláne prezidenta organizácie Thomasa Bacha. Program Agenda 2020 má štyridsať bodov a o každom sa bude hlasovať zvlášť.

Mestá sa odteraz nemusia uchádzať o olympijské hry samostatne, ale môžu kandidovať spoločne, aj keď nie sú z rovnakej krajiny. Doteraz podľa Olympijskej charty sa mohli vybrané disciplíny mimo organizátorského mesta konať len v prípade, ak to neumožňovali prírodné alebo geografické podmienky. Po novom sa o olympijský sviatok môžu uchádzať aj susedné krajiny či regióny.

Kandidáti budú môcť o viacerých návrhoch diskutovať s MOV a prispôsobiť ich vlastným potrebám, čo by malo znížiť náklady na organizáciu a zároveň minimalizovať efekt tzv. bielych slonov, teda budovanie športovísk, ktoré budú po skončení podujatia chátrať. Mestá majú využívať existujúce či dočasné športoviská.

Niektorí členovia MOV vyjadrili počas rozpravy pochybnosti o tejto myšlienke, napokon sa však jednomyseľne schválila a nikto nehlasoval proti. „Obávam sa, že jedinečný charakter olympijských hier by sa mohol vytratiť, keďže športovci by boli rozptýlení po niekoľkých miestach. Neužili by si atmosféru olympijskej dediny, ale zažili by iba akési majstrovstvá sveta,“ varoval švajčiarsky člen MOV Denis Oswald.

V Monaku sa bude hlasovať aj o flexibilnejšom športovom programe olympijských hier či o vytvorení olympijského televízneho kanála. Na zasadnutí chýba osem členov, hlasovať môže 96 mužov a žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #MOV