Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelci bojujú v Granade o prvé miesta do Ria

Majú prvú šancu vystrieľať si miestenky do Ria. Športoví strelci už od pondelka bojujú na majstrovstvách sveta v streľbe zo všetkých zbraní v Granade (8. až 19. septembra) o účasť na olympijských hrách 2016 v Riu.

08.09.2014 10:00
Barteková, OH 2008 Foto:
Slovenská reprezentantka Danka Barteková.
debata

Na vrchole streleckej sezóny sa predstaví 34 slovenských reprezentantov (21 v seniorskej kategórii), väčšina z nich v brokových disciplínach. Najväčším prísľubom výpravy na medailové umiestnenie a zároveň vybojovanie olympijskej miestenky pre Slovensko sú skeetarka Danka Barteková a trapistka Zuzana Rehák Štefečeková.

Pred štyrmi rokmi v Mníchove sa práve táto dvojica tešila z miestenky. Štefečeková si ju vybojovala vďaka premiérovému titulu majsterky sveta a Barteková bronzovou medailou. Obe by si to rady zopakovali aj v Španielsku.

„Svetový šampionát je najdôležitejšia súťaž v sezóne, všetci o tom vedia. V Granade chcem získať medailu a vybojovať tak miestenku pre Slovensko, ale všetko je v božích rukách. Nechcem si to dať ako jediný cieľ, a ak to nevyjde, plakať do vankúša, že som ho nesplnila. Ak sa mi podarí postúpiť do finále, bude to výborné (smiech),“ tvrdí dvojnásobná strieborná olympijská medailistka Štefečeková, ktorá sa začiatkom augusta vydala a súťaží tak už pod priezviskom Rehák Štefečeková. Vlani si na strelnici v Granade na pretekoch svetového pohára vystrieľala zlato.

Barteková zažiarila koncom júla na domácom podujatí Memoriál Michala Sedláka absolútnym výkonom 75 terčov, čo je o jeden bod lepší nástrel než aktuálny svetový rekord.

„Rada by som si miestenku zabezpečila hneď na prvý pokus, rovnako ako pred štyrmi rokmi. Budúci rok by som si potom dopriala trochu voľnejší. Sezóna je zatiaľ ako na hojdačke. Jedny preteky sú veľmi dobré, potom zas idem dole. Podľa tohto trendu by mi mali vyjsť majstrovstvá sveta dobre,“ vravela v nedávnom rozhovore pre Pravdu.

Už v pondelok zasiahnu do bojov pištoliari Kopp, Tužinský a Fabo, puškár Baláž i trapisti Varga, Kovačócy a Jurkovič. želiezkom v ohni by mohli byť najmä Varga a Kovačócy. Erik Varga je majster Európy spred dvoch rokov a účastník dvoch olympiád. Tento rok si na májovom podujatí SP v Almaty vystrieľal druhé miesto a vlani vyhral finále SP. Marián Kovačócy prekvapil strelecký svet pred piatimi rokmi titulom na MS brokárov v Pragersku, no na OH do Londýna sa nekvalifikoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #streľba #Zuzana Štefečeková #Rio 2016