Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ak sa prevrátiš, vysunieš sa, zaúčala Dukátová

Vodu majú v krvi. Sú to vodné živly. Trojnásobná majsterka sveta vo wakeskate Zuzana Vráblová zaúčala vlani najlepšia slovenskú vodnú slalomárku Janu Dukátovú do tajov tohto adrenalínového športu. V utorok poobede si na kanáli v Čunove úlohy vymenili.

05.08.2014 18:50
Jana Dukátová, Zuzana Vráblová Foto:
Jana Dukátová so Zuzanou Vráblovou. Slovenská vodná slalomárka zaúčala wakeskaterku do tajov svojho športu.
debata

Bratislavská rodáčka sa len v pondelok večer vrátila zo Svetového pohára v Španielsku. Už o pár hodín neskôr sa predstavila v úlohe učiteľky. „Minulý rok som bola na Zlatých pieskoch, kde ma Zuzana učila wakeboardovať. Pri prvých troch pokusoch som spadla. Štvrtýkrát som sa dokázala na doske udržať. Keď som to skúšala o dva dni neskôr, už to bolo oveľa lepšie,“ prezradila Jana Dukátová.

Teraz prišla vhodná príležitosť, aby jej požičané vrátila. „Ukazovala som jej základné veci – priame pádlovanie, rotácie či závesy. Na prvýkrát jej to šlo perfektne. Je vidno, že je na vode doma. Dokáže s loďou balansovať, má výbornú koordináciu. Asi ju hneď spustíme aj kanálom s divokou vodou,“ s úsmevom dodala.

Prvé pokyny dala svojej kamarátke ešte na suchu. Vysvetlila jej, ako má pádlovať a nasadanúť do kajaka. „Loď ti sadne dobre, lebo sme podobné váhové kategórie. Dám ti svoj olympijský kajak z Londýna. Neboj sa, keď sa prevrátiš, tak sa len vysunieš.“

Týmito slovami zjavne 25-ročnú rodáčku z Piešťan neupokojila. „Bála som sa viac na súši ako vo vode. Myslela som, že to bude vratkejšie. Kamaráti ma vystrašili, že sa ihneď prevrátim, ostanem tam zacvaknutá a nedostanem sa odtiaľ. Počúvala som pozorne Jankine inštrukcie a na vode som si to napokon užívala.“

Trúfne si ísť aj na divokú vodu?

„Mám z toho rešpekt. Najprv sa musím naučiť, ako sa dostanem z eskimáka a potom sa odvážim. Vidím, že je tu dosť ľudí, tak snáď ma niekto zachráni,“ uviedla slovenská wakeskaterka, ktorá v piatok odchádza na majstrovstvá sveta do Nórska, kde bude obhajovať titul šampiónky z pred dvoch rokov.

Kajakárka Dukátová má adrenalín rada. V minulosti zoskočila z lietadla, vlani si vyskúšala skateboarding na vodnej hladine. „Aj po tejto sezóne niečo zaujímavé vymyslím. Teraz sa ešte sústredím na posledné kolo Svetového pohára v Augsburgu a majstrovstvá sveta v Amerike,“ tvrdí. V aktuálnom poradí SP je na druhom mieste a na Rakúšanku Corinne Kuhnelovú stráca len štrnásť bodov. Ak ju chce v záverečnom kole predstihnúť, potrebuje skončiť o dve miesta pred ňou. Na obľúbenom kanáli by sa jej to mohlo podariť.

„V Augsburgu som prvýkrát zvíťazila vo Svetovom pohári. Vždy sa teším na nemecký kanál, aj keď tam niekedy býva zradná voda,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová #Zuzana Vráblová