Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapec z Rudiny sníva o titule majstra sveta

Budú z nich hviezdy? V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede. V druhom dieli ponúkame príbeh Tomáša Kohúta, nádejného motokrosára.

31.07.2014 07:00
motokros, tomáš kohút Foto: ,
Pätnásťročný talent motorky dokonale ovláda a skoky si užíva.
debata

Hukot motoru, vôňa benzínu a adrenalínové skoky. Kohútovci to majú v krvi. Otec, strýkovia i starší bratia sa zaľúbili do krásneho a nebezpečného športu. Od malička bolo zrejmé, že motokros opantáva aj Tomáša Kohúta. Pätnásťročný talent z Rudiny na Kysuciach motorky miluje a dokonale ich ovláda. Sníva o tom, že bude lepší ako brat Martin a raz sa stane majstrom sveta.

„Vždy sme mali doma nejaké motorky a chlapcov to lákalo. Keď bol Tomáš malý, jeho o jedenásť rokov starší brat Martin už jazdil na solídnej úrovni, takže sme sa venovali najmä jemu. Tomáš však mal vlastný stroj a keď sme šli trénovať, skúšal to aj on. Keď sa mu pokazila motorka, stalo sa, že aj tri mesiace stála v kúte, kým som si našiel čas opraviť ju. No ani to ho neodradilo,“ popisuje motocyklové začiatky najmladšieho zo svojich troch synov Vladimír Kohút.

zväčšiť Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút. Foto: Pravda, Robert Hüttner
motokros, tomáš kohút Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút.

Musel si počkať

Postupne začal šťúply chlapec jazdiť s rovesníkmi a všetkým okolo bolo rýchlo jasné, že sa čoskoro postaví na štart pretekov. Starať sa o dvoch jazdcov by však bolo pre rodičov finančne neúnosné, preto ho brzdili: „Počkaj pár rôčkov. V pätnástich alebo šestnástich ti kúpime 125-ku a začneš súťažiť.“

Pred troma rokmi však začali Kohútovcov ľudia z tímu MX Slovakia nabádať, aby to s Tomášom skúsili. „Martin bol vtedy zranený a mne už ten kolotoč okolo pretekov chýbal. Tak som privolil,“ priznáva hrdý otec. Od prvých pretekov začal Tomáš prenikať do slovenskej i českej špičky. „Videl som, že v ňom čosi je. Preto pokračujeme. Má to význam,“ dodáva Kohút senior. Sebavedomý mladík pôsobí na motorke, akoby sa s ňou narodil. Vidieť, že si užíva každý skok, prudký zjazd či výjazd do kopca.

„Keď som sledoval, ako jazdí Martin, chytilo ma to. Od siedmich som jazdil aj ja, ale súťažiť som začal až v dvanástich. Užívam si skoky, rôzne trate a najmä preteky. Najdôležitejšie je nerobiť chyby, stále sa sústreďovať na jazdu. Keď sa naučíte trochu jazdiť, treba si zvyknúť aj na ostatných jazdcov. Mojím cieľom je čo najlepšie reprezentovať Slovensko na pretekoch v zahraničí. Chcem byť lepší ako Martin a raz sa stať majstrom sveta,“ hovorí s nadšením Tomáš, reprezentujúci farby tímu SMX. „Na titul to stačil asi nebude, ale bodaj by si v seriáli MS aspoň zajazdil,“ zamieša sa do rozhovoru otec.

Od staršieho brata, ktorý je niekoľkonásobným majstrom Slovenska a Česka a dosiahol viacero popredných umiestnení na európskych podujatiach, si Tomáš nechá rád poradiť. „Mám pocit, že si väčšinu mojich rád berie k srdcu. No jeho vzor určite nie som. Obdivuje chlapcov zo svetového motokrosu,“ zasmeje sa 26-ročný Martin.

Práve on vie z rodiny asi najlepšie odhadnúť, aký talent má jeho nasledovník. „Pätnásť rokov je vek, keď už musíte jednoznačne povedať – áno, chalan má talent. Tomáš jazdí krátko, ale zatiaľ mu to ide fajn. Určite patrí medzi najväčšie nádeje na Slovensku. Vidieť, že má cit pre motorku. To sa nedá naučiť, to musíte mať v sebe. Páči sa mi, že všetko berie zodpovedne a je dríč. Keď ho porovnám s mnohými inými chalanmi na Slovensku, ktorí majú aj lepšie finančné možnosti na motokros, on ho berie oveľa zodpovednejšie. Nie všetci vydržia tvrdo na sebe pracovať. Tomáš sa však snaží využiť svoju šancu. Ak sa mu vyhnú vážne zranenia, tak z neho niečo bude,“ prorokuje bývalý veľký talent slovenského motokrosu, ktorého kariéru výrazne poznačili veľké zdravotné problémy s kolenom a ramenom. Takmer tri roky nesúťažil a na trate sa vrátil len nedávno.

zväčšiť Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút. Foto: Pravda, Robert Hüttner
motokros, tomáš kohút Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút.

V premiére skončil trinásty

Motokros je finančne veľmi náročný, bez sponzorov sa dá robiť len do určitej úrovne. Potom príde zlom, buď sa začne jazdec svojím koníčkom ako-tak živiť, alebo pozvoľna skončí.

„Pre mňa je motokros zamestnanie – jazdím nielen za slovenský, ale aj za český tím, kde beriem plat a dostávam prémie za umiestnenia. Mám však popri tom aj iný príjem. Peniaze, ktoré do motoriek investovali rodičia, sa však nikdy nevrátia. Možné by to bolo len na svetovej úrovni a dostať sa tam je veľmi náročné. Ak sa bude bratovi dariť a bude zdravý, treba sa pokúsiť nájsť mu väčšieho sponzora, ktorý by zaplatil vstup do svetového tímu. Na skúšku. Potom by už bolo len na Tomášovi, či sa chytí ponúknutej šance,“ naznačuje možnú cestu Martin.

Otec Vladimír sa o financiách podrobne baviť nechce. „Nikdy som nepočítal, koľko stojí sezóna. Ak by som to robil, možno už ani jeden z nich nesúťaží,“ smeje sa. „Mám autodielňu a možno robím viac než iní, aby sme to mali z čoho platiť. Väčšinou do večera a potom sa ešte venujem motorkám. Sám už nejazdím, maximálne sa odveziem na tréning a späť.“

Okrem Martina a Tomáša sa motokrosu venoval aj prostredný syn Dušan. Keď si však museli rodičia vybrať, či budú podporovať Martina alebo o tri roky mladšieho Dušana, dostal prednosť najstarší syn. „Jednoducho, dvoch sme vtedy nemali šancu potiahnuť. Dušan to niesol ťažko, ale za tie roky sa s tým už vyrovnal a bratom úprimne fandí,“ vysvetľuje otec. Tomáš má aj tretieho súrodenca – sestru, dvojča Anetu. „Tú by som na motorku nepustil. Chalani môžu byť dobití, ale dievča nie,“ hovorí rezolútne hlava rodiny.

Uplynulý víkend sa Tomáš po prvý raz predstavil na podujatí majstrovstiev Európy vekovej kategórie v 125-kách. V Lokti nad Ohří obsadil v konkurencii 64 pretekárov trináste miesto. „V prvej jazde skončil desiaty, škoda pádu v druhej, ktorý ho odsunul až na koniec druhej desiatky. Celkovo sme však veľmi spokojní. Nečakali sme také dobré umiestnenie pri premiére. O rok by sme radi odjazdili už celý seriál ME. Tento rok nás ešte čakajú jedny preteky MS v Belgicku,“ priblížil Vladimír Kohút.

zväčšiť Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút. Foto: Pravda, Robert Hüttner
motokros, tomáš kohút Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút.

Boja sa len rodičia

K motorkám, a k motokrosu zvlášť neoddeliteľne patrí aj zdravý pud sebazáchovy. I rešpekt. Viac sa však boja všetci okolo než samotný pretekár. „Strach nepociťujem. Len keď je rozbitá trať, tak si musím dávať trošku viac pozor, aby som z nej nevypadol,“ podotkne Tomáš.

Otec to vníma trošku ináč. „Videl som, ako sa na tréningu zranil Martin. Takže trochu sa bojím vždy. Nejako si však na to zvyknete. Chalanov pozorne sledujem, keď trénujú, cítim, že veria vo vlastné schopnosti, a potom verím aj ja im. Manželka Marta má väčší strach. Napriek tomu s nami chodí aj na preteky. S Martinom nechodievala, lebo Tomáš s Anetkou boli vtedy ešte príliš malí,“ prezrádza otec.

Jeho manželka priznáva, že ani po toľkých rokoch nezvláda preteky synov bez vnútorného napätia a strachu o ich zdravie. „Na to sa jednoducho nedá zvyknúť. Ako žena a matka to predsa prežívam inak ako chlapi. Vnútorne sa snažím presvedčiť, že niečo zlé sa môže človeku stať hocikde, nielen na trati, ale na sto percent to veru nefunguje. Pri nebezpečných skokoch sa radšej otočím,“ povie úprimne, no okamžite dodáva: „Motokros sa mi však páči. Najmä, keď sa chlapcom darí. Vidieť oboch Kohútovcov na prvom mieste, to je nádhera.“

Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský motokrosový talent Tomáš Kohút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motokros #športové talenty #Tomáš Kohút