Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kladivár Lomnický zvíťazil, rieku však neprehodil

V súčasnosti najlepší slovenský kladivár Marcel Lomnický sa v utorok zúčastnil na netradičnej exhibícii. Vo švédskom Karlstade hádzal svoje náčinie cez rieku Klarälven. Hoci ani raz ju neprehodil, pokusom 78,35 m zvíťazil.

18.07.2014 09:00
Marcel Lomnický Foto:
Marcel Lomnický.
debata

Šírka rieky, ktorá sa nachádza pri moste a neďaleko diaľnice, je sedemdesiatdva metrov. Ak ju chcel pretekár prekonať, musel hádzať rovno a ďaleko. Tento rok sa to žiadnemu atlétovi nepodarilo.

„Pri víťaznom pokuse som mieril k ľavej strane výseče a kladivo mi pristálo vo vode,“ tvrdí 27-ročný kladivár. Vlani, pri svojom premiérovom štarte sa nitrianskemu rodákovi – ako jedinému zo štartového poľa – podarilo rieku prehodiť. Hodom 78,69 m utvoril rekord jedinečnej súťaže.

Kam miznú kladivá, ktoré skončia vo vode?

„Na jednej strane rieky je kruh, na druhej plytčina. Organizátori tam stoja v gumákoch, odmerajú pokus a kladivo vytiahnu. Pretekár by musel hodiť len dvadsať metrov, aby ho nenašli,“ dodáva. Exhibíciu si obľúbili aj diváci, ktorí postávajú popri rieke a povzbudzujú. Keď sa pretekárovi podarí rieku prehodiť, sú vo vytržení.

Štvrtý ročník organizátori obohatili o hody na presnosť. Kladivári v troch pokusoch museli trafiť do jedného z troch člnov umiestnených v rozličných vzdialenostiach.

„Po štyroch otočkách je veľmi zložité zamieriť na cieľ, ktorý je v sedemdesiat­metrovej diaľke. Je to dosť o náhode,“ prezradil. Najbližšie k zasiahnutiu cieľa bol Bielorus Bareiša, ktorého pokus sa o čln jemne obtrel.

O dvadsaťštyri hodín neskôr sa už istý účastník augustových majstrovstiev Európy v švajčiarskom Zürichu predstavil na hlavnom mítingu v Karlstade. Ten bol súčasťou kladivárskeho seriálu IAAF Hammer Throw Chalenge Výkonom 77,93 m obsadil druhé miesto za Dilšodom Nazarovom z Tadžikistanu, ktorý za osemdesiatmetrovou hranicou extratriedy zaostal len o osem centimetrov.

Hod kladivom cez rieku v Karlstade

„Exhibíciu som si užíval, kým v pretekoch na štadióne som šiel naplno. Hádzalo sa mi výborne, ale bol som už vyšťavený. Za sedem dní som absolvoval štyri súťaže. Teší ma, že som hodil štvrtý najlepší výkon kariéry.“ Lomnického životné maximum je 78,73 m.

Zaujímavosťou je, že jeho pokus v exhibícii letel o 43 centimetrov ďalej ako v súťaži. „Náš šport býva často na okraji záujmu a nie je ani v Diamantovej lige. A preto každé podobné spestrenie vítam. Asi budem stále hádzať cez rieku, aby som mal vždy o motiváciu navyše,“ vtipne poznamenal.

Po minulotýždňovom podujatí v maďarskom Székesfehérvári, víkendovom slovenskom šampionáte v Banskej Bystrici a dvoch podujatiach vo Švédsku sa slovenský kladivár bude v najbližších štyroch týždňoch pripravovať na vrchol sezóny – majstrovstvá Európy v Zürichu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Marcel Lomnický