Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanoisti už majú pozemok, čo najskôr chcú stavať

Areálu Divoká voda v Čunove, ktorý využívajú najmä vodní slalomári, azda v blízkej budúcnosti pribudne súrodenec.

06.05.2014 17:00
David Cal, rýchlostná kanoistika Foto:
Ilustračné foto
debata

Ďalší vodácky stánok by prichýlil rýchlostných kanoistov a veslárov. Komplex svetových parametrov na dohľad z okien najväčšieho slovenského sídliska Petržalky zatiaľ žiari iba na papieri.

Vodná plocha s názvom Zemník a ideálnymi rozmermi 200 × 2200 metrov láka rýchlostných kanoistov už takmer tri desaťročia, no až teraz (!) sa pohli o kúsok ďalej. „V decembri minulého roka sme podpísali s Vodohospodárskou výstavbou zmluvu o prenájme pozemku na päťdesiat rokov. Už sme sa obávali, že celý priestor obkľúčia hausbóty, ktoré pribúdajú na brehoch susedného Jarovského ramena,“ uviedol generálny manažér Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) Boris Bergendi.

Ešte v roku 1998 vypracoval SZRK z prostriedkov Štátneho fondu telesnej kultúry štúdiu, ktorú o dva roky neskôr z iniciatívy mesta Bratislava upravili a doplnili o rekreačnú zónu, tzv Akvapark. Podľa nej mal v okolí Zemníka vyrásť široký športový areál s atletickým a zimným štadiónom i plavárňou. Nič z toho sa nezrealizovalo. Na lukratívne miesto si neskôr robili zálusk developeri, ale ani tí (našťastie) svoje zámery nedotiahli.

Vodáci musia teraz pripraviť štúdiu pre územné rozhodnutie, potom projekt pre stavebné povolenie. Podľa optimistického scénara sa do troch rokov, reálne však o čosi neskôr, pustia do budovania infraštruktúry. V areáli chýbajú inžinierske siete, či prístupová cesta. V súčasnosti sa dá k Zemníku dostať len cez dunajskú hrádzu a ďalej po komunikácii, ktorá býva občas zaplavená.

Vo finále by mohol neďaleko Bratislavy vyrásť moderný areál s tribúnou, vratným kanálom a lodenicou. Dovtedy budú rýchlostní kanoisti i veslári fungovať v provizóriu.

„Zázemie nájdu zatiaľ pretekári v prenosných kontajneroch, na vode natiahneme dráhy a na budúci rok sa tu už môžu konať kvalifikačné preteky,“ povedal Bergendi. Keďže na Slovensku nie je žiadna regulérna kanoistická dráha, o nomináciu na majstrovstvá sveta alebo Európy súperia slovenskí pretekári v cudzine, najmä v českých Račiciach. „Ročne nás to stojí viac než desaťtisíc eur. Už len tieto prostriedky vďaka Zemníku ušetríme,“ dodal Bergendi.

Odhadovaný rozpočet na výstavbu celého kanála je 20 miliónov eur. „Máme prísľub štátnych financií, ktoré sú podmienené účasťou súkromných investorov. Tí by sa mali podieľať na budovaní rekreačnej a oddychovej časti areálu. Budeme stavať postupne, po etapách,“ dodal generálny manažér SZRK.

Na projekte spolupracuje aj bývalý úspešný kajakár Juraj Kadnár. „Keďže v Karloveskej zátoke či na rieke Morava zanikajú možnosti na fungovanie lodenice, Zemník by bol dobrou alternatívou – pre vodáckych profesionálov, ale aj turistov,“ skonštatoval bronzový medailista v K2 na 10 000 m z MS 1991.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika