Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius žije v hrôze, ospravedlnil sa rodine priateľky

Berie antidepresíva, zobúdza sa v hrôze, máva záchvaty paniky a trpí traumou zo zabitia svojej priateľky.

07.04.2014 13:54 , aktualizované: 14:12
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius.
debata

Juhoafrický telesne postihnutý atlét Oscar Pistorius v pondelok vypovedal pred súdom v Pretórii, ktorý má rozhodnúť, či 14. februára minulého roku zastrelil Reevu Steenkampovú úmyselne, alebo išlo o tragický omyl. „Od tej noci nebolo chvíle, v ktorej by som nemyslel na vašu rodinu. Keď ráno vstanem, ste prví ľudia, za ktorých sa modlím,“ obrátil sa paralympionik s ospravedlnením smerom k blízkym obete. Zopakoval svoju verziu, že si modelku pomýlil so zlodejom, keď štyrikrát vystrelil z pištole cez zatvorené dvere toalety vo svojom dome. „Iba som chcel Reevu chrániť,“ argumentoval. Podľa prokuratúry išlo o vedomý čin, ktorý vyplynul z hádky.

„Žijem v neustálej hrôze,“ opísal Pistorius svoje duševné rozpoloženie po vlaňajšom Valentínovi.

V pondelok mal pred Pistoriusom slovo prvý svedok obhajoby, patológ Jan Botha. Podľa neho sa tragédia za predpokladu, že športovec vypálil štyri guľky z deväťmilimetrovej pištole v dvoch krátkych dvojranových sekvenciách, ako tvrdí, pravdepodobne odohrala bez toho, aby obeť stihla hlasovo reagovať. Susedia, ktorých predvolala obžaloba, vraj počuli ženské výkriky.

„Po strelách vypálených v rýchlom slede, možno aj za štyri sekundy, je vysoko nepravdepodobné, že obeť vykríkla,“ povedal Botha, ktorého názor je v miernom rozpore s tým, čo pred súdom povedali štátny patológ Gert Saayman a policajný balistik Christiaan Mangena.

V pondelok proces pokračoval po viac ako týždňovom odročení spôsobenom práceneschopnosťou prísediaceho. V tejto fáze sa úlohy vymenili, svedkov predvoláva obhajoba a až potom kladie otázky prokurátor Gerrie Nel.

V juhoafrickej justícii býva zvykom, že ako prvý v tomto štádiu vypovedá obžalovaný, ak s tým súhlasí. Botha dostal prednosť pre chorobu v rodine. Obhajca Barry Roux sa chystá vyspovedať 14 až 17 svedkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #proces #Oscar Pistorius #Reeva Steenkampová