Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Farkašová ďalšiu medailu nepridala, v super G ju diskvalifikovali

Alpská lyžiarka Henrieta Farkašová zatiaľ nepridala do jagavej paralympijskej zbierky ďalšiu medailu.

10.03.2014 09:19 , aktualizované: 10:03
Henrieta Farkašová Foto: ,
Henrieta Farkašová.
debata

Spolu s navádzačkou Natáliou Šubrtovou obsadili v pondelkovom superobrovskom slalome v stredisku alpského lyžovania v Roza Chutor piate miesto, ale neskôr ich podľa oficiálnych výsledkov diskvalifikovali. Oficiálny dôvod zatiaľ slovenská výprava nepozná. Mohlo by ním byť zastavenie pretekárky počas jazdy.

Za víťaznou Britkou Kelly Gallagherovou a jej navádzačkou Slovenky zaostali v cieli o 8,82 s. Za normálnych okolností by štvornásobná paralympijská šampiónka Farkašová také veľké časové manko nenabrala. Po jazdeckej chybe v hornej časti však zostala na chvíľu mimo trate a úplne sa zastavila, kým sa opäť rozbehla dolu svahom. Zlato spred štyroch rokov z Vancouveru teda neobhájila.

„Hneď po štarte som mala problémy, keď sa mi vyšmykla palička z ruky. Trvalo to nejaké tri – štyri bránky, kým som si ju znovu uchytila. Rozhádzalo ma to, vyviedlo z koncentrácie a neskôr som urobila chybu na hrane. Pretočila som sa a preteky sa pre mňa akoby skončili,“ povedala sklamaná Farkašová, ktorá v tom čase ešte nevedela o diskvalifikácii.

Na super G sa Farkašová veľmi tešila, spoločne so Šubrtovou si na začiatku pretekov veľmi verili. „O to viac to mrzí. Po tej chybe sme si povedali, že to dobojujeme do konca, hoci sme vedeli, že dobrý výsledok z toho už nebude. Sme sklamané a smutné,“ vravela Farkašová aj za svoju navádzačku Šubrtovú. Na otázku, ako dlho jej potrvá, kým nevydarené preteky vyhodí z hlavy, 27-ročná Rožňavčanka odpovedala: „Zajtra je nový deň a nový začiatok. Budem sa snažiť dlho nemyslieť na to, čo sa dnes stalo, hoci teraz si to ešte stále premietam v hlave.“

V pondelok sa prvý raz na ZPH 2014 predstavila Petra Smaržová, ktorá absolvovala preteky v super G v kategórii stojacich. Nedokončila ich, keď po vynechaní jednej z bránok bola diskvalifikovaná. Víťazkou sa stala Francúzka Marie Bochetová. „Do tej bránky som sa mala silou-mocou vopchať, ale nespravila som to. Pri nájazde do nej tam bol zlom, kde som sa mala potlačiť dopredu, a ja som zostala vzadu a rozhodilo ma to,“ konštatovala Smaržová. Dvadsaťtriročná Žilinčanka, ktorej chýba ľavá ruka od predlaktia, vynechala v Roza Chutor úvodný zjazd, väčšie ambície má neskôr v technických disciplínach. „Zjazd som nechcela ísť, lebo na dlhých lyžiach sa necítim tak komfortne. Na paralympijských hrách ma ešte čaká superkombinácia, obrovský slalom a slalom. Uvidíme, čo na to konkurencia, ale najviac si trúfam v záverečnom obráku,“ dodala Smaržová.

Výsledky – zimné paralympijské hry 2014 v Soči:

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Super G:
Ženy – zrakovo postihnuté: 1. Kelly Gallagherová (V. Brit.), navádzačka Charlotte Evansová 1:28,72 min, 2. Aleksandra Frantcevová, Pavel Zabotin (Rus.) +0,22, 3. Jade Etheringtonová, Caroline Powellová (V. Brit.) +1,04,…5. Henrieta Farkašová, Natália Šubrtová (SR) +8,82.
Ženy – stojace: 1. Marie Bochetová (Fr.) 1:24,20, 2. Solene Jambaqueová (Fr.) +2,00, 3. Stephanie Jallenová (USA) +5,94,… Petra Smaržová (SR) – nedokončila

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #Paralympijské hry 2014 #Henrieta Farkašová #Petra Smaržová