Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetoví atléti roka sú z Jamajky. Anketu ovládli Bolt a Fraserová-Pryceová

Jamajčania Usain Bolt a Shelly-Ann Fraserová-Pryceová sa stali svetovými atlétmi roka 2013.

16.11.2013 21:17 , aktualizované: 22:07
Bolt, Fraserová-Pryceová Foto: ,
Svetoví atléti roka - Jamajčania Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a Usain Bolt.
debata

Ocenenia si prevzali na sobotňajšom galavečere v luxusnom monackom Sporting Clube, na ktorý Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) pozvala vyše šesťsto prominentných hos­tí.

Bolt sa stal Atlétom roka už piatkrát v kariére. Na majstrovstvách sveta 2013 v Moskve si vybojoval tri zlaté medaily (100, 200 a 4×100 m). Od roku 1988, keď sa začalo s udeľovaním tohto ocenenia, ho nik nedostal častejšie ako jamajský superšprintér. Bolt ho získal už aj v rokoch 2008, 2009, 2011 a 2012. Jeho víťaznú sériu prerušil len v roku 2010 Keňan David Rudisha. „Nasledujúca sezóna bude tá, v ktorej sa pokúsim o svetový rekord na 200 m. Chcel by som ho pokoriť,“ vyhlásil Bolt, ktorý sa môže stať prvým mužom histórie na 200 m s časom pod 19 sekúnd.

Jamajská šprintérka Fraserová-Pryceová ovládla oba najkratšie hladké šprinty na MS v Moskve a zároveň pomohla k zlatu aj jamajskej štafete na 4 × 100 m. Ocenenie pre svetovú atlétku roka získala prvýkrát v kariére. „Som šokovaná a zároveň nadšená. Splnil sa jeden z mojich snov. Nie vždy sa naplnia plány, mne sa to podarilo,“ uviedla Fraserová-Pryceová, ktorá je po Merlene Otteyovej druhou Jamajčankou s trofejou najúspešnejšej atlétky roka.

Medzi mužmi o trofej za rok 2013 neúspešne uchádzali britský vytrvalec somálskeho pôvodu Mo Farah (na MS 1. na 5000 i 10 000 m) a ukrajinský výškar Bohdan Bondarenko, majster sveta z Moskvy, ktorý sa v sezóne viackrát pokúšal o prekonanie svetového rekordu Kubánca Javiera Sotomayora. Medzi ženami zdolala Fraserová-Pryceová guliarku Valerie Adamsová, ktorá v Moskve získala už štvrtý titul majsterky sveta, a Češku Zuzanu Hejnovú, ktorá zvíťazila na MS na 400 m prekážok prvý raz, premiérovo pokorila aj hranicu 53 sekúnd a v celej sezóne nenašla premožiteľku.

O finalistoch rozhodla v hlasovaní svetová atletická rodina – členovia rady IAAF, národné atletické federácie, riaditelia mítingov, manažéri, partneri IAAF, médiá i špičkoví atléti. Celkového víťaza určila Rada Medzinárodnej atletickej nadácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolt #atlét roka 2013 #Fraserová-Pryceová