Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budú jamajskí atléti štartovať na olympiáde v Riu?

Svetová antidopingová agentúra (WADA) nie je spokojná so spôsobom, akým zodpovedné jamajské inštitúcie riešia závažné porušenia pravidiel špičkovými atlétmi.

15.10.2013 12:55
usain bolt Foto: ,
Usain Bolt možno nedostane šancu obhajovať tituly na olympiáde v Riu.
debata

V auguste organizácia celosvetovo zastrešujúca boj proti zakázaným látkam ponúkla karibskej liahni skvelých šprintérov pomoc v súvislosti s prípadom bývalého svetového rekordéra na 100 m Asafu Powella. Odvtedy však nenastal žiaden relevantný posun a znepokojenie ešte vzrástlo po vyjadreniach bývalej výkonnej riaditeľky Jamajskej antidopingovej komisie (JADCO) Renné Anne Shirleyovej o problémoch počas jej mandátu. Do veci sa vložila aj jamajská vláda, premiérka Portia Simpsonová-Millerová pozvala do krajiny inšpektorov WADA.

„WADA dostala pozvánku od ministerskej predsedkyne, aby preverila činnosť Jamajskej antidopingovej komisie. S poľutovaním musíme konštatovať, že JADCO nie je schopná pripraviť návštevu skôr ako v roku 2014,“ uviedla v pondelok WADA, ktorá už v auguste varovala Jamajku, že ak nepodnikne na antidopingovom poli zásadné kroky, posunie celú záležitosť na nadačný výbor, ktorý môže posúdiť štatút Jamajky ako nevyhovujúci Svetovému antidopingovému kódexu. Takýto vývoj by mohol ohroziť účasť jamajských športovcov na olympijských hrách.

Jamajčania sa ocitli pod drobnohľadom po pozitívnych nálezoch šprintérov Powella a Sherone Simpsonovej na júnovej národnej kvalifikácii v Kingstone. Obom našli v tele zakázaný stimulant oxilofrín a majú zastavenú súťažnú činnosť. V máji neprešla dopingovou kontrolou dvojnásobná olympijská víťazka na 200 m Veronica Campbellová-Brownová, po mítingu v Kingstone bola pozitívna na diuretikum hydrochlorotiazid, ale vyviazla iba s varovaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolt #dopingová kauza #jamajka #rio