Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejnová má za sebou dokonalú sezónu. Bez prehry

Trinásť štartov - trinásť víťazstiev. Česká atlétka Zuzana Hejnová nemala tento rok vo svojej disciplíne žiadnu súperku. Vyhrala všetkých trinásť pretekov v behu na 400 m cez prekážky, na ktoré nastúpila.

30.08.2013 18:04
Zuzana Hejnová Foto: ,
Zuzana Hejnová.
debata

Vrátane svetového šampionátu v Moskve. Excelentnú sezónu uzavrela triumfom na prvom finálovom podujatí Diamantovej ligy v Zürichu, po ktorom zinkasovala odmenu 40-tisíc dolárov za celkové prvenstvo v seriáli.

„Teraz sa teším na oddych a dovolenku. Poriadne si to užijem. Myslím, že si to zaslúžim,“ usmievala sa po tohtoročnom siedmom triumfe v Diamantovej lige. „A vraj trinástka nemôže byť šťastná! Pred poslednými pretekmi som mala trochu obavy. Telo aj hlava si už pýtali voľno, ale nechcela som po dvanástich víťazstvách prehrať. Zlato z Moskvy, trikrát prekonaný český rekord a celkový triumf v Diamantovej lige – to sú skvelé výsledky, ktoré som na jar vôbec nečakala. Veľmi ma to teší a dúfam, že som urobila radosť aj fanúšikom,“ priblížila 26-ročná rodáčka z Liberca dojmy na svojej oficiálnej stránke. V Zürichu by už najradšej ani nebežala, no štart na finálovom podujatí veľkého seriálu bol poslednou podmienkou na potvrdenie celkového triumfu a nároku na špeciálnu finančnú prémiu.

Hejnová patrila už dlhšie do svetovej špičky vo svojej disciplíne. Na najvýznamnejších podujatiach sa jej však nedarilo podľa predstáv a vzácne medaily jej dlho unikali. Veľký zlom prišiel vlani. V júni v Helsinkách prišla na kontinentálnom šampionáte v samom závere o bronzovú medailu, čo ju rozplakalo, no zároveň ešte viac motivovalo. O dva mesiace sa už mohla usmievať, keď si v Londýne dobehla po bronzovú olympijskú medailu.

„Konečne! Vravela som si, že to musím zlomiť. Nemôže sa mi večne lepiť smola na päty. Veď dávam atletike všetko. Nebyť majstrovstiev Európy v Helsinkách, tak by som tu nestála. Nemala som trému, sama seba som nespoznávala,“ vravela v Londýne českým novinárom.

Po sezóne urobila veľkú zmenu, z tréningovej skupiny Rychlý holky zamierila k Daliborovi Kupkovi do Dukly Praha, kde trénovala s mužmi. Ukázalo sa, že to bol výborný krok. „Zmena sa vyplatila. Ďakujem trénerovi, že ma na sezónu výborne pripravil. Pomohli mi všetci v mojom okolí,“ tvrdí Hejnová, ktorá sa teší na ničnerobenie, kúpanie, potápanie a návštevy blízkych a priateľov.

Po triumfe na majstrovstvách sveta, kde suverénnym behom v národnom rekorde potvrdila svoju dominanciu, ju pochválil aj slávny francúzsky prekážkar Stéphane Diagana. "Je veľmi rýchla. Behá vyrovnane a možno sa ešte v tejto sezóne môže priblížiť aj k svetovému rekordu,“ tvrdil. Vlastné maximum 52,83 s síce Hejnová odvtedy nezlepšila, ale v roku 2014 môže pokojne ďalej ukrajovať zo straty na svetový rekord Rusky Julie Pečonkinovej 52,34.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Hejnová #Diamantová liga #beh na 400 m cez prekážky