Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dubnica chce stovku pod 10 sekúnd, aj keď s priškrteným rozpočtom

Nadobro skončiť alebo pokračovať v obmedzenom režime? Organizátori najväčšieho atletického mítingu na Slovensku mali v uplynulých dňoch ťažké rozhodovanie.

06.08.2013 21:00
Nesta Carter Foto:
Z dvojice jamajských olympijských víťazov bol v Dubnici minulý rok rýchlejší Nesta Carter. Výkonom 10,01 utvoril rekord mítingu.
debata

Desať rokov spájal Atletický most v Dubnici nad Váhom priaznivcov kráľovnej športov a ponúkal svetovú atletiku so slovenským obalom. Po odstúpení hlavného partnera, národnej lotériovej spoločnosti Tipos, reálne hrozilo, že toto puto sa pretrhne. Hrozba však pominula a Dubničania idú do toho. Jedenásty ročník bude v stredu 21. augusta, aj keď s výrazne priškrtenými financiami.

„Vlani sme pracovali s rozpočtom 200 000 eur, teraz to odhadujem na sumu 70 až 80 000 eur. Nie je to jednoduché, ale pokúsime sa to nejako zvládnuť. Nechceli sme, aby Slovensko prišlo o jednu z troch najväčších každoročných akcií v olympijskom športe,“ referoval na včerajšej tlačovej besede šéf mítingu Alfons Juck.

Priznal, že hlavný impulz na záchranu prišiel od nového vedenia Slovenského atletického zväzu a spolu s ním aj podpora 10 000 eur. „Ak by sa oni k tomu nepostavili pozitívne, zrejme by sa míting nekonal. Zaťali sme všetci zuby. My organizátori to budeme tento rok robiť prakticky zadarmo, respektíve za výrazne znížené finančné ohodnotenie,“ priznal Juck.

Skúsený atletický manažér rád konštatuje, že špičkoví svetoví atléti prídu na Slovensko aj za oveľa menšie peniaze, než aké dostanú na veľkých mítingoch. „Niektorí boli ochotní ísť aj na päťdesiat percent sumy, ktorú sme im pôvodne ponúkali,“ podotkol.

Dubničania sa netaja prioritami: chcú na tribúnach 5000 divákov, chcú prekonanie piatich rekordov mítingu a najmä na mužskej stovke túžia po prvom výkone pod 10 sekúnd na území Slovenska. O to tretie by sa mala postarať hviezdne trio:

Jamajčan Nesta Carter, Američan Mike Rodgers a Kim Collins zo súostrovia Svätý Krištof a Nevis. Prvý je minuloročný dubnický víťaz (10,01) a člen víťaznej jamajskej štafety z olympijských hier v Londýne, druhý už štrnásťkrát v kariére zabehol najkratší šprint pod holým nebom pod 10 sekúnd a a tretí je majster sveta z roku 2003 a najstarší šprintér na svete ešte reálne konkurujúci špičke. Nedávno v Budapešti zabehol 9,99 vo veku 37 rokov, 3 mesiace a 5 dní.

„V pretekoch na sto metrov nebude chýbať ani slovenský rekordér Adam Závacký,“ upozornil Juck. „Teším sa na skvelú možnosť konfrontácie so špičkovými súpermi. Verím, že aj diváci ma poženú za čo najlepším výkonom,“ vravel 24-ročný rodák z Prešova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Atletický most #Dubnica