Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrí plavci majú radi víťazstvá, ale najlepší nenávidia prehry

Kráľom rýchlosti vo svetových bazénoch je Brazílčan. Už niekoľko rokov. César Cielo ovládol päťdesiatmetrový krauliarsky šprint na treťom svetovom šampionáte po sebe.

06.08.2013 08:00
cielo, oh 2012, plavanie Foto:
Brazilský plavec Cesar Cielo.
debata

Po Ríme 2009 a Šanghaji 2011 dovŕšil víťazný hetrik v Barcelone. To pred ním nedokázal nikto. Ani legendy – Američan Tom Jager či Rus Alexander Popov.

„Boli to jedny z najemotívnejších pretekov v celej mojej kariére,“ nadchýnal sa 26-ročný a takmer dvojmetrový rodák zo Sao Paula. „Pre mňa vykúpenie po nevydarenej minulej sezóne, ktorá mi priniesla veľa sklamania a utrpenia,“ dodal pre agentúru AP.

Po operáciách kolien si neveril
Cielo pridal do úctyhodnej zbierky z vrcholných podujatí štrnástu medailu, z toho šiestu zlatú z majstrovstiev sveta v dlhom bazéne. Iba štyria plavci ich získali na tomto podujatí viac – Američan Aaron Peirsol a Austrálčan Grant Hackett (po 7) a ďalší dvaja Američania Ryan Lochte a Michael Phelps (po 15).

"Na majstrovstvách sveta v Barcelone som pôvodne ani nemal štartovať. Pochyboval som, či sa po operáciách oboch kolien koncom minulého roka dostanem ešte raz do vrcholnej formy. Realita prevýšila všetky moje očakávania,“ podotkol šťastný Brazílčan. Na najvyššom stupni ronil slzy šťastia, v bazéne po zlatom dohmate špliechal vodou ako nezbedné dieťa.

Vlani však zažil jedno veľké sklamanie v Londýne. Hlavný favorit olympijského krauliarskeho šprintu sa musel uspokojiť s bronzom a neobhájil zlato z Pekingu 2008. „Dlho som na to potom myslel, ale ešte viac som sa priprel do tréningu,“ konštatoval po roku.

Púšťal si Popova na videu
Brazílsky žralok mal k plávaniu blízko odmalička. Už ako 9-ročný sledoval so záujmom v televízii olympijské hry v Atlante a nahrával si videá s výkonmi skvelého Rusa Popova, len aby niečo od neho odpozoroval. Keď mal 16 rokov, začala ho trénovať brazílska legenda Gustavo Borges. Ten mu dokonca daroval plavecký úbor z olympijských hier v Aténach 2004. Neskôr sa vydal do Spojených štátov amerických, kde na Auburn University študoval medzinárodný obchod a dvakrát sa stal univerzitným plavcom roka. Mama jeho kamaráta z plaveckého bazéna Andrého Schultza ho pred desiatimi rokmi charakterizova­la takto:

„Neznášal prehry – a to ho posúvalo dopredu. Hovorí sa, že dobrí plavci majú radi víťazstvá, ale tí najlepší nenávidia prehry. A César má presne toto v sebe.“

Cielo je už síce olympijským šampiónom, ale o tri roky bude olympiáda v brazílskom Riu. Väčšia motivácia neexistuje ako zvíťaziť pred vlastnými fanúšikmi. „Moje telo musí vydržať najmä po zdravotnej stránke. Je to ešte veľmi ďaleko, ale pokúsim sa o to,“ priznal v rozhovore pre Eurosport.

debata chyba
Viac na túto tému: #César Cielo