Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najbližším cieľom je európske finále, tvrdí tréner Lange

"Odkedy sa pripravuje s olympijským víťazom Cameronom van der Burghom a ďalšími plavcami v našej skupine, zlepšil sa. Ťahajú ho dopredu a on sa rád učí.“

02.08.2013 19:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník
debata

Takto pochválil nemecký tréner Dirk Lange svojho slovenského zverenca Tomáša Klobučníka. Dvadsaťtriročný rodák z Topoľčian predvčerom na svetovom šampionáte v Barcelone zaplával skvelý slovenský rekord na 200 m prsia (2:11,00) a prvý raz v kariére postúpil do semifinále na šampionáte v dlhom bazéne. Výsledné 14. miesto v absolútnej svetovej konkurencii a zlepšenie národného rekordu o vyše 2 sekundy je na slovenské pomery malý zázrak.

„Cieľ splnil a ukázal, že patrí na veľké podujatia, akými sú majstrovstvá sveta. Ale rozhodne má na viac. Ťažko mi je teraz hovoriť o jeho limitoch. Keď vydrží svoje tempo celú dvojstovku, nielen 150 m, bude do dvoch rokov patriť do prvej desiatky prsiarov na svete. Fyzicky je pripravený dobre, má naplávané veľké kilometre, chýba mu však ešte rýchlosť. Práve na tom teraz spolu robíme,“ tvrdí Lange.

So svojím zverencom pracuje v rakúskom Grazi na projekte, ktorý by mal vyvrcholiť v roku 2016 účasťou na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

„Máme svoj systém a postupne rátame so zlepšovaním sa na stovke aj dvojstovke. Po semifinále by malo nasledovať finále na európskom šampionáte. To je najbližší výkonnostný cieľ,“ zdôraznil Lange.

Známy plavecký odborník začal spolupracovať s Klobučníkom po vlaňajších olympijských hrách v Londýne, kde skončil na 200 m prsia na 23. mieste. Talentovaný Slovák vtedy uvažoval takto: buď skúsim niečo nové, čo ma posunie dopredu, alebo plávanie zabalím na vrcholnej úrovni. Zvíťazila, našťastie, prvá možnosť a Klobučník začal spoluprácu s Langem. Ten vytušil jeho potenciál, navyše slovenské plavecké prostredie mu rozhodne nie je cudzie. Jeho manželkou je bývalá slovenská reprezentantka Ivana Walterová a svokrom tréner Dukly Banská Bystrica Jiří Walter.

„Tomáša som už tiež poznal z niekoľkých podujatí a vedel som, že má potenciál a že sa chce zlepšovať. Teraz je v najlepšom veku pre plavca, najmä pre prsiara, a preto s ním treba systematicky pracovať. Nemá problém vychádzať s ľuďmi v našej tréningovej skupine a platí to aj naopak. Berie ho aj olympijský víťaz, čo je veľké plus,“ uviedol Lange.

Na otázku, čo je podľa neho najväčší problém slovenského plávania, 50-ročný Nemec odpovedal, že zrejme pocit, že Slováci nepatria na veľké preteky.

„Ťažko sa mi hovorí všeobecne, lebo poznám len Tomáša Klobučníka s Katkou Listopadovou a pár plavcov z Dukly. Sebavedomie je však to, čo Slováci určite potrebujú zlepšiť,“ dodal tréner.

debata chyba