Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Školáčka z Litvy má 16 rokov, olympijské zlato aj svetový rekord

Má iba šestnásť rokov a už vlastní olympijské zlato a momentálne aj svetový rekord. Keď pred rokom šokujúco triumfovala na olympijskej prsiarskej stovke v Londýne, svet hovoril o 15-ročnom zázraku z Litvy.

30.07.2013 21:05
Ruta Meilutyte Foto: ,
Ruta Meilutyte
debata (1)

Keď v pondelok dohmatla v semifinále tej istej disciplíny na majstrovstvách sveta v Barcelone v najrýchlejšom čase histórie 1:04,35 min, potvrdila zrod novej plaveckej hviezdy. O desať stotín prekonala Američanku Jessicu Hardyovú. Tej navyše pred štyrmi rokmi pomohli k rekordu technologicky vylepšené plavky, ktoré sú už dnes zakázané.

Ruta Meilutyte, stredoškoláčka z anglického Plymouthu, má pred sebou veľkú kariéru. Po prekonaní svetového rekordu a prvom výbuchu emócií neskôr do novinárskych diktafónov povedala:

„Mojím cieľom v Barcelone bol svetový rekord. To bol sen, ktorý sa mi splnil, dôležitý krok v kariére. Prípadná zlatá medaila bude len čerešničkou na torte.“

Finále prsiarskej stovky sa plávalo v utorok večer a litovská tínedžerka opäť nedala súperkám šancu. Zlato si vybojovala výkonom len o 7 stotín pomalším ako je ten rekordný. Trochu sa jej to málilo..

„Som spokojná, aj keď som chcela zase rekord,“ uviedla v prvej televíznej reakcii.

„Jej tréningová morálka je obdivuhodná. S takýmto prístupom bude raz najlepšia prsiarka histórie,“ zatipoval si ešte pred svetovým šampionátom jej tréner Jon Rudd.

S Rutou pracuje tri roky v britskom Plymouthe, kde litovská blondínka navštevuje miestnu College. Meilutyte vyrastala v druhom najväčšom meste Litvy Kaunase. Keď mala štyri roky, jej mama zahynula pri autonehode. Otec potom odišiel skúsiť šťastie do Anglicka, kde začal pracovať ako opatrovateľ. Nasledoval ho syn a neskôr aj dcéra. V Plymouthe bolo niekoľko športových klubov a pre 12-ročnú Rutu, ktorá už vtedy solídne plávala, vybral ten s názvom Leander. Pôsobí tam dodnes.

„Je dobré, že sa po olympiáde opäť vrátila do Anglicka. Doma v Litve by určite nenašla pokoj na nerušenú prípravu. Keď sa v Plymouthe prejde po ulici, spozná ju tak jeden z desiatich ľudí. V Litve by to bolo presne naopak,“ myslí si jej tréner.

Takto sa teší nová svetová šampiónka na 100 m... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Ruta Meilutyte Takto sa teší nová svetová šampiónka na 100 m prsia z Litvy.

„Som rada, že môžem trénovať a chodiť do školy v Anglicku, ale za domovom sa mi stále cnie. Som hrdá Litovčanka a určite by som nechcela meniť občianstvo. Otec sa snaží pripravovať jedlá z našej litovskej kuchyne. Na stole u nás nechýbajú slede alebo opečená slanina,“ vyhlásila nádejná plavkyňa pre The Guardian.

Meilutyte je prvou ženou, ktorá získala olympijské zlato z bazéna pod zástavou Litvy. V roku 1980 v Moskve síce triumfovala na 200 m prsia Lina Kaciusyte, ale vtedy bola Litva ešte súčasťou Sovietskeho zväzu.

Jej vlaňajší aj súčasný úspech je pre trojmiliónový štát v Pobaltí boriaci sa s dopadmi hospodárskej krízy pozitívnym šokom. „Vďaka Ruta, že si nám dovolila pocítiť hrdosť na to, že sme Litovčania. V neľahkých časoch hospodárskej recesie nám to prišlo vhod,“ povedal po jej olympijskom triumfe komentátor litovskej televízie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #MS v plávaní #svetový rekord #Ruta Meilutyte