Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odchádza desaťbojárska legenda, čo pokorila 9000 bodov

V atletickej sieni slávy by mal mať predplatené miesto. Za to, že roky kraľoval kráľovskej disciplíne kráľovnej športov.

24.06.2013 09:00
Roman Šebrle Foto: ,
Roman Šebrle.
debata

Na vrcholných podujatiach nazbieral desaťbojár Roman Šebrle osemnásť medailí a polovica z nich má najcennejší odlesk. Vyhral olympijské hry, majstrovstvá sveta aj Európy. Historicky prvý sa v súťaži atletickej všestrannosti prehupol cez magickú hranicu 9000 bodov a vyše 11 rokov bol držiteľom svetového rekordu. Keď pred niekoľkými dňami 38-ročný šampión oznamoval odchod do atletického dôchodku, sám tomu nechcel veriť. Boľavá päta však bola rezolútne proti.

"Myslel som si, že som pripravený na koniec, ale vôbec to nie je jednoduché. Nostalgia, či smútok? Cítim skôr prázdnotu,“ povedal na rozlúčkovej tlačovke českým médiám.

Svetový rekord Romana Šebrleho.

Štrnásť rokov hral futbal, zmenil to Změlík

V detstve vyskúšal rodák z východočeského Lanškrounu veľa športov a najdlhšie, až 14 rokov, hral futbal. Keď mal osem rokov, zapáčil sa mu skok do výšky, podobne ako predtým jeho otcovi.

"Dedko mu vtedy vyrobil drevené stojany s latkou a doskočiskom v piesku. Dá sa povedať, že tým odštartoval kariéru atletickej hviezdy,“ píše sa v životopise neskoršieho olympijského víťaza.

Keď v roku 1992 Robert Změlík dobiehal v Barcelone do cieľa behu na 1500 m ako olympijský víťaz, 17-ročný mladík Šebrle to videl v televízii. Náročná kombinácia skokov, hodov, šprintu aj vytrvalosti ho chytila za srdce.

rakticky bez tréningu dosiahol výkon 7153 bodov a keď sa o tri roky neskôr stal členom pražskej Dukly, bolo rozhodnuté. Česko získalo ďalšieho kvalitného desaťbojára.

Radšej zomrieť, ako pustiť takú šancu

Keď prišiel v máji 2001 na tradičný viacbojársky míting do rakúskeho Götzisu, cítil životnú formu. Šebrle však vopred neprezradil, že má v pláne zaútočiť na magickú deväťtisícku. O tom, že padne jeden z atletických mýtov, sa rozhodovalo až v záverečnom behu na 1500 m.

Osobný rekord 4:28,90 min potreboval stlačiť o 3,42 s. Napokon ho vylepšil o takmer sedem sekúnd (4:21,98) a v cieli sa v súčte všetkých disciplín objavila pri jeho mene číslica 9026.

"Pred behom som si vravel, že radšej zomrieť ako pustiť takú šancu. Bol to môj deň a pomohla mi moja obrovská vôľa,“ glosoval vtedy nový svetový rekordér. "Už dávno som hovoril, že raz bude najlepší na svete,“ priznal vtedy Šebrleho predchodca na desaťbojárskom tróne Tomáš Dvořák.

Obaja veľkí českí športovci boli ešte kamaráti a navyše kolegovia v Dukle Praha. Neskôr sa ich cesty rozišli, dokonca sa ani nerozprávali. Bol to aj dôsledok toho, že Dvořák sa stal po skončení kariéry šéftrénerom českej atletiky.

Skúsi ešte futbal a golf

Po rekordnom Götzise prišli Šebrleho hviezdne chvíle aj na veľkých súťažiach. Majstrom Európy sa stal prvý raz v roku 2002 v Mníchove. O dva roky neskôr slávil v Aténach najcennejší – olympijský triumf.

Na titul majstra sveta si musel po dvoch striebrach počkať až do roku 2007, keď zvíťazil v japonskej Ósake. Najviac zlatých medailí si odniesol z kontinentálnych šampionátov pod strechou.

Tri zlaté získal v sedemboji vo Viedni 2002, Madride 2005 a Birminghame 2007. Po roku 2007 už jeho kariéra aj vinou zranení nabrala klesajúcu krivku. Dobre si uvedomoval, že roky nezastaví, ale chcel ešte raz uspieť na olympiáde. To sa mu už nesplnilo. V Pekingu 2008 skončil šiesty a vlani v Londýne už olympijský desaťboj nedokončil. Tento rok sa ešte chystal na svetový šampionát do Moskvy. Ten už zostane bez neho.

"Keby som mohol, pokračujem, ale nemalo to zmysel. Už to bolo iba trápenie. Ale so športom nekončím. Budem hrať futbal v nejakej nižšej súťaži a chcem sa zlepšiť aj v golfe,“ komentoval pre ČTK.

Oficiálnu rozlúčku by mal Šebrle absolvovať najbližší štvrtok na mítingu Zlata tretra v Ostrave. Tam by mu malo zatlieskať 15 000 ľudí.

debata chyba