Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boltovi doma nepomohli. Musí sa kvalifikovať na MS

Usain Bolt je možno najznámejší športovec na svete, ale doma na Jamajke nemá osobitné privilégiá. Najrýchlejší muž planéty vlastní šesť zlatých olympijských medailí, drží svetové rekordy na 100 aj 200 m, ale nie je úradujúcim majstrom sveta v kratšom z oboch šprintov. Preto sa 20. a 21. júna povinne prebehne na domácej kvalifikácii v Kingstone, kde musí skončiť do tretieho miesta. Ak dobehne štvrtý, stovka mužov na augustovom svetovom šampionáte v Moskve bude bez neho.

14.06.2013 16:42
usain bolt Foto: ,
Usain Bolt.
debata

„Podľa pravidiel má automatické právo štartu na majstrovstvách sveta iba úradujúci svetový šampión a tiež víťaz prestížneho seriálu mítingov Diamantová liga. V prípade, že má jedna krajina oboch (Blake a Bolt), musí domáci atletický zväz rozhodnúť, komu dá prednosť,“ píše Daily Mail.

A Jamajčania si vybrali Boltovho hlavného konkurenta a tiež tréningového partnera Yohana Blaka. Práve on získal zlato na 100 m pred dvoma rokmi na MS v Dägu, kde Bolt vo finále chýbal. Mohol si však za to sám – ulial štart a diskvalifikova­li ho.

„Blake vyhral majstrovstvá sveta, preto má právo ísť tam bez kvalifikácie. Ja s tým nemám problém,“ vravel Bolt. „Uprednostnili sme majstrov sveta pred víťazmi Diamantovej ligy. Tak ako dostal na 100 m prednosť Blake pred Boltom, na 200 m získal voľnú kartu Bolt a nie Ashmeade ako víťaz seriálu mítingov,“ vysvetlil jamajský atletický šéf Warren Blake pre Reuters.

„Je to neférové, že dostaneme len po jednej voľnej karte. Prečo nemôžu byť dve, keď má Jamajka majstra sveta aj víťaza Diamantovej ligy?,“ pýta sa kouč Glen Mills, ktorý trénuje Bolta aj Blaka. Podľa neho by karibská šprintérska veľmoc mala mať právo obsadiť oba mužské šprinty na MS piatimi, a nie štyrmi pretekármi.

Bolt strávil minulý týždeň v Európe. Zatiaľ čo na mítingu Golden Gala v Ríme nečakane prehral na stovke s Američanom Justinom Gatlinom, na Bislett Games v Osle dominoval na 200 m a jeho výkon 19,79 je najlepším v tomto roku. Zároveň tým utvoril aj rekord mítingu. „Nie je to so mnou také zlé, ako som si myslel. Čas pod 20 sekúnd je vždy dobrý, ale v konečnom dôsledku je stále dôležité len víťazstvo,“ cituje Bolta AP.

Po jamajskej kvalifikácii sa Bolt opäť vráti do Európy. V Ostrave bude 27. júna hlavnou hviezdou mítingu Zlatá tretra, kde pobeží v štafete na 4× 100 m v tíme jamajského Racers Track Clubu. Jeho súperom bude aj krajan Asafa Powell vo výbere Karibiku. Pôvodne mal do Ostravy prísť aj Blake, ale nie je ešte zdravotne v poriadku.

„Záverečný úsek štafety budú bežať Bolt a Powell proti sebe. Bude to zaujímavé pre divákov,“ povedal pre české médiá manažér Zlatej tretry Alfons Juck.

debata chyba