Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto je za škandálom nadopovaných koní?

Nadopované kone a priamo v turfom zasľúbenej krajine Veľkej Británii? Miestne médiá píšu, že ide o najväčší škandál v histórii moderného britského turfu.

23.05.2013 12:30
kon Encke Foto:
Dopingovým testom neprešiel ani lanský víťaz slávnych dostihov St. Leger v Doncastri Encke (vpravo).
debata

Keď sa dubajskí šejkovia Al Maktúmovci rozhodli rozšíriť svoje dostihové impérium aj na Britské ostrovy, založili si stajňu Godolphin Racing. Ropní magnáti si od toho sľubovali víťazstvá a tučné zisky. To sa aj dialo. Stajňa Godolphin prekvitala, jej kone ovládli od roku 1992 vyše 200 dostihov s visačkou najvyššej kategórie Group I v 12 krajinách sveta. V roku 2010 si prizvali do Newmarketu aj svojho trénera Mahmúda El Zarúniho. Prešli tri roky a nevedia mu prísť na meno. Práve El Zarúní stojí za škandálom s dopingom elitných dostihových koní.

Najprv jedenásť, neskôr pätnásť a momentálne až 22 koní v jeho tréningu neprešlo antidopingovou skúškou na anabolické steroidy. Tie kone predtým zarobili pre svojich majiteľov odhadom 1,3 milióna eur a teraz nemôžu pol roka súťažiť. Ich podarený tréner síce nedostal doživotný dištanc, ale Britská dostihová autorita (BHA) mu naparila osemročný zákaz aktivít v dostihovom športe. El Zarúní sa pod tlakom okolností priznal, že počas zimných výjazdov do Dubaja dopoval kone anabolickými steroidmi, lebo si myslel, že v mimosúťažnom období je to dovolené. Po prevalení škandálu ešte v apríli šejkovia zatvorili stajňu Moulton Paddock a nariadili dôslednú kontrolu všetkých 391 koní na doping. Z nej ešte vzišlo dodatkových sedem pozitívnych prípadov. Testom neprešiel ani lanský víťaz slávnych dostihov St. Leger v Doncastri Encke.

Šejk Mohammed Al Maktúm uviedol, že je zdesený konaním svojho človeka, ktorý takýmto očividným spôsobom porušil športový kódex fair-play. Je však naozaj úprimne zdesený? V roku 2009 bol totiž sám zapletený do dopingu. Pozitívne vtedy testovali dva kone, ktoré osobne jazdieval na vytrvalostných súťažiach, pričom podľa pravidiel Medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI) je za to zodpovedný práve jazdec. Treba dodať, že prezidentkou FEI je šejkova manželka – jordánska princezná Haya a na celý prípad sa medzitým zabudlo. Britské médiá tvrdia, že nadopované kone v stajni Godolphin môžu byť len vrcholom ľadovca a nekalých praktík v dostihovom športe. Kouč Gerald Butler pre The Independent vyhlásil, že mnoho jeho koní na základe odporúčania veterinárov ošetrili injekciami s anabolikami. Zároveň povedal, že v stredisku Newmarket takýmto spôsobom liečili kĺby viac ako 100 zvieratám.

„Vôbec vo mne neskrslo podozrenie, že by z toho mohli byť ťažkosti. BHA totiž nereagovala, keď videla oficiálne liečebné denníky mojich koní aj so záznamami liečenia injekciami s anabolikami,“ skonštatoval.

debata chyba