Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth splnil sľub. Má bronz

Čo sľúbil, to aj splnil. Matej Tóth si v nedeľu v Dudinciach na 10. ročníku Európskeho pohára vypochodoval medailu.

19.05.2013 19:05
chôdza Tóth Foto:
Matej Tóth.
debata

Do cieľa pretekov na 20 km prišiel tretí len tri sekundy za Španielom Miguelom Angelom Lópezom a jedenásť sekúnd za suverénnym Rusom Denisom Strelkovom. Na striebro z portugalského Olhau spred dvoch rokov nadviazal domácim bronzom a potvrdil, že patrí medzi európsku chodeckú elitu. Aj v piatom tohtoročnom štarte na 20 km sa pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica umiestnil na stupňoch víťazov. V cieli mu namerali čas 1:21:52, k osobnému rekordu z aprílových pretekov v Poděbradoch (1:20:14) sa ale nepriblížil.

"Dal som do toho všetko, som maximálne spokojný,“ vravel v cieli najlepší Slovák pre internetový portál Dudinskaatleti­ka.sk.

V takmer tridsaťstupňovom teple povzbudzovaný početným publikom si 30-ročný odchovanec nitrianskej atletiky dobre rozvrhol sily. Od začiatku sa držal vpredu a keď sa v polovici trate roztrhala 11-členná skupina, stále atakoval medailové pozície. Na záverečných troch kilometroch to ešte vyzeralo, že môže zaútočiť na druhé miesto, ale Španiel López mal v závere viac síl.

"Do jedenásteho kilometra som sa nevedel rozbehnúť, ale potom som chytil druhý dych. Počasie mi vyhovovalo. Čím teplejšie, tým sa moja šanca na dobrý výsledok zlepšuje. Som na to zvyknutý z pretekov na 50 km,“ pripomenul známy chodecký univerzál.

Jedného zo svojich premožiteľov pochválil, druhého skritizoval. "Španiel López išiel fantasticky. Trochu som prekvapený z Rusa Strelkova. Myslím si, že nemal vyhrať. Rozhodcovia na neho asi pozabudli. Techniku mal veľmi zlú.“ Druhý najlepší zo Slovákov bol na 20 km Dušan Majdán na 28. mieste ktorý sa teší z osobného rekordu 1:27:15.

Zatiaľ čo preteky mužov na 20 km prišli na rad až po tretej popoludní, päťdesiatkári krúžili po jednokilometrovom okruhu v Dudinciach už od skorého rána. Z víťazstva sa tešil dvojnásobný majster Európy Yohan Diniz z Francúzska (3:41:08), najlepší zo Slovákov Peter Tichý ml. bol tridsiaty. Medzi ženami triumfovala na 20 km Ruska Anisia Kirďapkinová (1:28:40). Slovenka Mária Czaková skončila tridsiata tretia.

debata chyba