Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taliani sa rozlúčili s Menneom. Legende venujú míting Diamantovej ligy

V sobotu sa v Ríme uskutočnila pietna rozlúčka s legendou talianskej atletiky Pietrom Menneom. Pred bazilikou Santa Sabina sa zhromaždil dav fanúšikov, ktorí zosnulého športovca odprevadili na cestu do športového neba mohutným skandovaným potleskom. Pred vchodom do baziliky rozvinuli nápis: "Dovidenia v cieli v nebi. Ciao Menneo!"

23.03.2013 15:02
Pietro Mennea, atletika, pohreb, Rím Foto: ,
Rozlúčka s Pietrom Menneom v Ríme.
debata

Olympijský víťaz v behu na 200 m z Moskvy 1980 a bývalý svetový rekordér v tejto disciplíne zomrel vo štvrtok 21. marca vo veku 60 rokov.

Menneovi patril svetový rekord na 200 m s hodnotou 19,72 s takmer 17 rokov, zabehol ho 12. septembra 1979 v Mexico City a z Európanov ho doteraz nik neprekonal. Až v roku 1996 posunul v celosvetovom meradle hranice ľudských možností na tejto vzdialenosti Američan Michael Johnson (19,66), súčasné maximum Jamajčana Usaina Bolta je 19,19.

Víťazstvo Pietra Menneu na OH 1980 v Moskve

Na olympijských hrách v Moskve bol Mennea členom bronzovej štafety na 4×400 m. Rovnaký kov si za tretie miesto na 200 m priviezol aj z OH 1972 v Mníchove. Mennea skonal na klinike v Ríme, príčinu smrti nezverejnili.

Prezident Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malago počas smútočného obradu informoval, že atletický míting Diamantovej ligy v Ríme Golden Gala ponesie nový názov – Memoriál Pietra Menneu.

V Taliansku vznikne na počesť tohto legendárneho šprintéra múzeum. Návštevníci si v ňom budú môcť prezrieť trofeje, medaily a zábery dokumentujúce športovú kariéru rekordmana. Múzeum bude v blízkosti Olympijského štadióna v Ríme.

debata chyba