Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odišiel najrýchlejší beloch - Pietro Mennea

História nepozná veľa šprintérov bielej pleti, ktorí držali krok s najlepšími černochmi. Žiadny z nich od roku 1968 nebol držiteľom svetového rekordu v šprintérskej disciplíne. Iba on.

21.03.2013 19:28
Pietro Mennea Foto:
Pietro Mennea (vľavo) so zdvihnutými rukami slávi víťazstvo na OH v Moskve.
debata (4)

Talian Pietro Mennea bol dlhých 16 rokov, 9 mesiacov a 11 dní najrýchlejším mužom planéty na 200 m. Včera skonal na klinike v Ríme po dlhej a ťažkej chorobe. Mal 60 rokov.

Keď na Svetových univerzitných hrách v Mexico City v roku 1979 preletel cieľom, časomer sa zastavil na 19,72 s. Pomohol mu riedky vzduch, ale najmä rýchle nohy. V cieli mal päťmetrový náskok pred druhým v poradí. Fantastický svetový rekord platil až do roku 1996, keď ho prekonal americký bežecký fenomén Michael Johnson (19,66 a 19,32). Dodnes len osem šprintérov zabehlo na 200 m lepší čas ako Mennea v roku 1979. Najrýchlejším z nich je Jamajčan Usain Bolt, držiteľ aktuálneho svetového rekordu (19,19).

"Nerozumiem, že môj rekord zostal tak dlho neprekonaný. Vôbec mi to nepripadalo, že bežím tak rýchlo,“ vravel šprintér s prezývkou Freccia del Sud (Južný expres), ktorý je dodnes najrýchlejším Európanom.

Počas kariéry bol štrnásťkrát talianskym majstrom na 200 m, štyri razy bral titul európskeho šampióna. Po najväčší úspech si však zabehol v roku 1980. V Moskve sa stal olympijským víťazom, keď zdolal Škóta Alana Wellsa o dve stotiny sekundy. Pritom Wells po celý čas viedol a o zlato prišiel doslova na cieľovej páske.

"Ak by sa vtedy bežalo na 190 m, bol by som olympijským víťazom ja,“ povzdychol si nahnevaný Brit.

Po skončení kariéry pracoval Mennea ako právnik a športový agent, päť rokov bol členom Európskeho parlamentu za Demokratickú stranu (1999 – 2004). Venoval sa športovému právu a o tejto téme napísal aj knihu.

"Bolo by možno ľahšie písať o tom, ako som behával na 200 m, ale potreboval som sa posunúť ďalej,” vravel o svojom postoji. Známa je aj jeho kritika plánov Ríma na usporiadanie olympijských hier v roku 2020.

"Sme národom, ktorý sa zmieta vo vážnej ekonomickej kríze. Ako je vôbec možné, že niekto myslí na zorganizovanie olympijských hier? Olympiáda za nula peňazí v skutočnosti neexistuje,” komentoval pred rokom. Napokon presvedčil premiéra Maria Montiho, aby jeho vláda olympijský projekt nepodporila.

4 debata chyba