Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adam je flegmatik. To je jeho devíza, tvrdí tréner Cupák

Slovenský reprezentant v najkratšom šprinte na vrcholnom podujatí je hotová rarita.

27.02.2013 10:00
ATLETIKA: Halové majstrovstvá SR Foto: ,
Adam Závacký.
debata

Jediní dvaja, ktorí sa doteraz predstavili na halových majstrovstvách Európy v behu na 60 m, boli v roku 2002 vo Viedni Martin Briňarský a o tri roky neskôr v Madride Peter Krčmárek. O dva dni k ním vo švédskom Göteborgu pribudne tretí – Adam Závacký. Značne nečakane, ale zaslúžene.

"Ak by ste sa ma pred rokom opýtali, či sa Adam niekedy dostane na majstrovstvá Európy, stopercentne úprimne by som odpovedal – áno. Bol som o tom presvedčený,“ vraví Závackého tréner v Slávii STU Bratislava Kristián Cupák. Bývalý šprintér takmer ani nepustil svojho zverenca cez víkend na štart majstrovstiev Slovenska, kde si 24-ročný Prešovčan vybojoval nomináciu na sever Európy. Prečo?

"Mali sme dohodu, že iba ak zabehne kontrolnú päťdesiatku v požadovanom čase, pustím ho na štart majstrovstiev Slovenska. On ju zabehol výrazne rýchlejšie,“ vysvetľuje Cupák. V bratislavskej hale Elán potom jeho zverenec stlačil svoje osobné maximum zo 6,80 až na 6,71 s. Rýchlejšie bežal hladkú šesťdesiatku zo Slovákov iba Ľuboš Chochlík ešte v roku 1987 (6,65). Bude prekonanie jeho rekordu na programe dňa už teraz v Göteborgu?

"Vedel by som si predstaviť, že by to bolo reálne, ak by absolvoval celú prípravu v januári a februári. Trochu sa obávam toho, že to budú Adamove úplne prvé veľké preteky. Nezažil ani míting v zahraničí s individuálnym štartom. Takže neviem, čo to s ním urobí. S formou je na tom veľmi dobré, ale je otázne, ako ju dokáže predať. Mohol by to však zvládnuť. Mentálna stránka je jeho devíza. Nič zbytočne nerieši a len tak niečo ho nerozhádže. Je flegmatik,“ hovorí tréner o svojom zverencovi.

Dvadsaťštyriročný Prešovčan bol donedávna verejnosti známejší ako bobista. Pred necelým mesiacom bol na svetovom šampionáte v St. Moritzi členom slovenských štvorbobov, ktoré tam obsadili 25. miesto a ešte pred vyše týždňom absolvoval preteky Svetového pohára v Soči. Ako idú boby dokopy s atletickými šprintmi?

"Šprint a najmä ten na 60 m kladie vysoké nároky na rýchlosť a a silu jednotlivca, čo je totožné s bobami. V oboch týchto športoch dominuje výbušná sila, atletická šprintérska príprava je neodškriepiteľná súčasť každého bobistu,“ myslí si Cupák. Tréner však vidí aj zjavné rozdiely: "Pri boboch sa neštartuje z nízkeho štartu, v čom mal Adam deficit aj teraz na majstrovstvách Slovenska. Zaváhal tam na prvých 20 metroch. Ale súhlasím s tým, že správny atletický tréning plus boby vedú k jeho celkovému zlepšeniu.“

Závacký bude mať v Göteborgu 23 súperov a rozbehy mužskej šesťdesiatky sú na programe v piatok podvečer od 17.00 h. "Šestnásť najlepších postúpi do semifinále a on je podľa dosiahnutého času v teoretickej rovine prvý nepostupujúci. Aká bude však realita, ukáže sa až na göteborskej dráhe. Ja budem rád, keď potvrdí čas z majstrovstiev Slovenska,“ prognózuje Cupák.

debata chyba