Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrong sa priznal, no stále klame

Keď sa Lance Armstrong v televíznej šou zdôveril Oprah Winfreyovej so svojou temnou minulosťou, podľa vlastných slov mu spadol balvan zo srdca.

21.01.2013 19:00
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata (1)

Predtým roky bez ostychu klamal verejnosť aj svojich najbližších a vôbec mu to nepripadalo čudné. Lebo doping sa stal súčasťou jeho života.

Problém je však aj v tom, že 41-ročný Texasan zďaleka nepovedal celú pravdu a podľa očitých svedkov zavádza a klame ďalej. Napríklad o tom, že nikdy nebol pozitívne testovaný a tiež o tom, že svetovým cyklistickým či antidopingovým autoritám nikdy neponúkol finančný dar.

Naďalej zatĺka, že bol pozitívny

Bolo to pred 12 rokmi na pretekoch Okolo Švajčiarska. ,,Po jednej z etáp prišiel za mnou a otvorene mi povedal, že mal pozitívny test. Zároveň však dodal, že jeho ľudia sú v kontakte so zástupcami Medzinárodnej cyklistickej únie a že jedna spoločná schôdzka všetko zahladí,“ tvrdí bývalý Armstrongov tímový kolega a krajan Tyler Hamilton.

Olympijský šampión v časovke z Atén 2004, ktorému neskôr odobrali zlatú medailu pre doping, informoval aj o stretnutiach Armstronga a jeho tímového šéfa Johana Bruyneela s riaditeľom Švajčiarskeho antidopingového laboratória Martialom Saugym.

,,Stretli sa niekoľkokrát. Saugy im vysvetlil, ako zmanipulovať test na EPO tak, aby nebol pozitívny. Nie je mi jasné, prečo niektoré veci vo svojej spovedi spomenul a ďalšie zasa nie,“ cituje Hamiltona austrálsky Sydney Morning Herald.

A ešte jeden fakt týkajúci sa krvného dopingu EPO. Armstrong sa priznal k jeho sporadickému užívaniu, čomu sa Hamilton iba zasmial. ,,Len počas Tour de France v roku 1999 sme si ho aplikovali každé tri alebo štyri dni,“ uviedol.

Kompetentní chcú usvedčiť Armstronga aj z klamstva o dare pre USADA, ktorý vraj nikdy nebol. Bol. Aspoň tak to tvrdí Terry Madden, predchodca súčasného šéfa Americkej antidopingovej agentúry Travisa Tygarta. Práve Tygartovi vraj zavolal jeden z Armstrongových ľudí a chcel mu ponúknuť finančný dar vo výške 250 000 USD. Inokedy to bolo zase 200 000.

,,Obratom sme vtedy zavolali naspäť a dôrazne povedali, že náš etický kódex nám nedovoľuje prijímať dary od športovcov, ktorí podliehajú nášmu testovaniu alebo by sme ich mohli testovať v budúcnosti,“ vysvetlil Madden pre SMH. Na otázku, prečo Armstrong naďalej zapiera poskytnutie daru, odpovedal: ,,Je to len jeho ďalší osobný útok na Travisa Tygarta.“

Prečo sa priznal?

Prečo sa Armstrong priznal práve teraz a čo tým sleduje? Veď ho čakajú súdy, žaloby, obvinenia a najmä príde o veľké finančné zisky. Americkí právnici tvrdia, že potreboval očistiť najmä meno ľudí v nadácii boja proti rakovine Livestrong, ktorú v roku 1997 založil a nedávno z nej oficiálne vystúpil. Iní sa prikláňajú k tomu, že potreboval zvýšiť sledovanosť talkšou Oprah Winfreyovej, z čoho by mal mať nemalý profit. A možno ho naozaj ťažilo svedomie, keď klamal svojim piatim deťom.

Oficiálna verzia je taká, že chce dosiahnuť odpustenie doživotného zákazu športovej činnosti, lebo si chce ešte splniť sen o veľkých triatlonových pretekoch či absolvovaní Chicagského maratónu. Musí však spolupracovať. Jedno kajúcne priznanie nestojí za veľa, pokiaľ sa neudeje pod prísahou na súde. Aspoň tak to tvrdia zástupcovia UCI aj USADA.

,,Myslieť si, že pár hodín strávených s televíznou moderátorkou pri otvorenej spovedi mu zabezpečí očistenie z doživotného trestu, je absurdné,“ hovorí vo svojej správe pre Wire Sports novinár Alan Abrahamson. Tiež dodáva, že ak bude bývalý cyklista spolupracovať a podrobí sa riadnemu vypočúvaniu, môže podľa svetového antidopingového kódexu dosiahnuť zníženie trestu na osem rokov. To si svoj obľúbený maratón zabehne tesne pred päťdesiatkou.

1 debata chyba